‘Palestijnse president Abbas stapt op als leider binnen de PLO’

Mahmoud Abbas.
Mahmoud Abbas. Foto /EPA/Majdi Mohammed

De Palestijnse president Mahmoud Abbas neemt ontslag als leider van een uitvoerend comité binnen de Palestijnse regering. Dat heeft de Arabische zender al-Arabiya zojuist gemeld. De 80-jarige Abbas blijft wel in functie als Palestijnse president.

Over de reden van het besluit is niets bekend. Toponderhandelaar Saeb Erekat gaat de PLO voorlopig leiden. Ook andere hoge functionarissen binnen de regering zouden ontslag hebben genomen, meldt de zender.

Abbas, ook bekend als Abu Mazen, is de leider van Fatah, de belangrijkste stroming binnen de PLO. Fatah zwaait de scepter op de Westelijke Jordaanoever. Het rivaliserende Hamas, dat de autoriteit van Abbas niet erkent, deelt sinds 2007 de lakens uit in Gaza. Abbas is in 2005 gekozen als president voor vier jaar, maar verkiezingen zijn nooit meer georganiseerd. Formeel heeft hij dus eigenlijk geen mandaat meer.

Zijn functie is dan ook enigszins gemankeerd, zegt Derk Walters, correspondent voor NRC in Israël. Volgens Walters is het nog lastig om precies te zeggen wat achter deze stap zit van Abbas:

“Het zou kunnen dat Abbas hiermee voorsorteert op zijn echte vertrek straks, ook als president en daarmee de weg vrijmaakt voor Erekat die wordt gezien als zijn opvolger. De laatste maanden heeft Abbas al een paar keer Erekat naar voren geschoven.”

    • Anouk Eigenraam