Op jou heb ik gewacht

U zou denken dat Daan (6) zich hier in een benarde positie bevond, maar u had moeten zien wat erna gebeurde. Veerkracht: met een machtige schouderworp liet hij zijn (toch iets grotere) tegenstander op de tatami klappen – je moet de kracht van de ander gebruiken, zelfs als die 118 kilo schoon aan de haak weegt.

Sorry, eigenlijk gaat het om de reus op de foto: Roy Meyer (23), die zich vanaf maandag op het WK in Astana tussen de zwaargewichten mengt. Bij zijn eerste judoles, zo’n vijftien jaar geleden, gooide zijn trainer hem een halve meter door de lucht: „Kijk eens aan, een kereltje met ’n goed fysiek. Op jou heb ik gewacht.”

Sprookje, dus? Niet helemaal: want op zijn tiende raakte Roy Meyer geblesseerd, waarna er thuis van alles mis ging. Zozeer dat ‘thuis’ een overstatement werd: hij moest van internaat naar internaat. In 2008 begon hij weer met judo. De comeback kid bulkte zo van het talent dat hij dadelijk doorstootte naar de top. Daar neemt hij het nu op tegen de reuzen van de sport. Tot hij over ruim tien jaar van zijn troon wordt gestoten. Door Daan.

    • Arjen Fortuin