OM eist weer celstraf voor betaalseks met minderjarige

Vijf verdachten van betaalde seks met een zestienjarig meisje in Schiedam hoorden vrijdag een celstraf van negen maanden tegen zich eisen. Het OM maakt zich sterk voor een „absoluut taakstrafverbod”.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de tweede keer in korte tijd celstraffen geëist tegen mannen die worden van verdacht van ontucht met een zestienjarig meisje. Justitie eiste vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam tegen vijf verdachten negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De vijf mannen, van 25 tot 54 jaar oud, hadden volgens het OM in mei vorig jaar „op een matras in een vieze kelderbox” in Schiedam betaalde seks met het meisje. Binnenkort moeten zich nog vier mannen voor hetzelfde vergrijp verantwoorden.

Het vermoeden bestaat dat het meisje tot de seks gedwongen werd. Vier andere mannen worden door justitie verdacht van mensenhandel en moeten in het najaar voorkomen.

In juli eiste het OM eveneens celstraffen wegens ontucht met een minderjarig meisje. Toen ging het om een zaak tegen een groot aantal mannen dat vorig jaar betaalde seks had met een zestienjarig meisje in een Valkenburgs hotel. Het OM eiste celstraffen tot maximaal een jaar onvoorwaardelijk. De rechter oordeelde anders: de mannen kregen voornamelijk taakstraffen, naast één enkele dag cel. De rechtbank vond een forsere celstraf pas op zijn plaats als iemand bewust kiest voor seks met een minderjarige.

Volgens het OM is de wet duidelijk: louter een celstraf zou passend zijn voor betaalde seks met een minderjarige. Het OM spreekt van een „absoluut taakstrafverbod”. Verdachten in de Schiedamse zaak hebben het zestienjarige meisje„enorm veel leed toegebracht” en hadden louter oog „voor hun eigen lusten.”

De advocaten van de verdachten in de Schiedamse zaak beriepen zich er vrijdag op dat zij niet wisten dat ze in de kelderbox een zestienjarige zouden aantreffen. Volgens het OM waren er echter genoeg signalen „die alle alarmbellen zouden moeten doen rinkelen”. Zo stond er in de online seksadvertentie die de mannen lokte dat het meisje „net een maandje 18” was. Er stond een pooier bij de deur, de kelderbox was smerig, en de kelderdeur werd afgesloten.

De strafeis is onderdeel van een „verscherpte aanpak” van betaalde seks met minderjarigen, zegt het OM. De aanpak moet „klanten” ervan doordringen „dat zij zich schuldig maken aan een ernstig strafbaar feit.”

Drie van de verdachten ontkennen seks met het meisje te hebben gehad, de andere twee erkennen dat er „seksueel contact” was. Het meisje vordert zevenhonderd euro immateriële schadevergoeding per slachtoffer.