Nederlandse hockeysters winnen eenvoudig van Polen

Vreugde bij o.a. Ellen Hoog (l) na een doelpunt tijdens de wedstrijd tussen de dames van Nederland en Polen bij het Europees Kampioenschap hockey in Londen. Foto ANP/Koen Suyk

De Nederlandse hockeysters hebben in de eerste groepswedstrijd van het EK in Londen aan de verwachtingen voldaan. Op het veld waar Oranje drie jaar geleden olympisch goud won, werd het stug verdedigende Polen vandaag eenvoudig verslagen: 9-0.

De Poolse vrouwen kregen in het duel geen enkele serieuze kans. De Nederlandse keepster Anne Veenendaal kwam geen enkele keer in de problemen. Na twaalf minuten en veel mogelijkheden opende Kelly Jonker de score na een combinatie met Naomi van As en Maria Verschoor. De weerstand van de Poolse vrouwen was gebroken en nog geen twintig seconden later werd de score verdubbeld door een harde en hoge uithaal van Eva de Goede.

In het tweede kwart was het Carlien Dirkse van den Heuvel die tekende voor de derde treffer. Ellen Hoog kreeg alle vrijheid voor haar eerste treffer, een hard schot op het Poolse doel. In de slotseconden van de eerste helft maakte ze ook het vijfde Nederlandse doelpunt.

Foto ANP/Koen Suyk

Ginella Zerbo (r) stuit op de Poolse Marta Kucharska (Gk) tijdens de wedstrijd tussen de dames van Nederland en Polen bij het Europees Kampioenschap hockey in Londen. Foto ANP/Koen Suyk

Jonker veranderde aan het begin van de twee helft een hard schot van Margot van Geffen van richting voor de 6-0. Maartje Paumen benutte een strafcorner voor de zevende goal van Oranje. Hoog, die haar tweehonderdste interland speelde, maakte haar hattrick compleet in de rebound na een redding van de Poolse keepster. Marloes Keetels bepaalde de eindstand op 9-0.

Aanvalster Lidewij Welten die tijdens de voorbereiding op het EK een enkelblessure opliep was voldoende hersteld voor wat speeltijd na rust van bondscoach Sjoerd Marijne. Eerder vandaag speelden België en Spanje in de poule van Nederland doelpuntloos gelijk (0-0). Spanje is morgen de tegenstander van Nederland dat in Londen favoriet is voor de titel. (ANP)