Schippers wil ‘hoge kiesdrempel’

Er moet een „behoorlijk hoge kiesdrempel” komen om kleine partijen uit de Tweede Kamer te weren. Dat zegt minister Edith Schippers (Zorg, VVD) in een gesprek met deze krant. Ze wil „de ongezonde versnippering en verlamming” tegengaan.

„We hebben nu zestien partijen in de Tweede Kamer, die bij elk onderwerp allemaal het woord voeren”, zegt Schippers. „Als je iets voor elkaar wilt krijgen moet je daar eerst in de coalitie voor knokken, dan moet je met vijf of zes andere partijen water bij de wijn doen om het door de Eerste Kamer te krijgen. En als dat gelukt is krijg je nu ook te maken met de referendumwet die is aangenomen. Moeilijke besluiten nemen wordt steeds lastiger.”

Ze vreest „Amerikaanse toestanden”. Premier en VVD-leider Mark Rutte heeft gezegd dat hij de wisselende meerderheden geen probleem vindt. „Ik schat dat anders in”, zegt Schippers. „Er zijn vast mensen die zeggen: moet je je daar als minister van Volksgezondheid wel mee bemoeien? Is dat eigenlijk wel de kabinetslijn? De partijlijn? Nee. Maar ik vind het wel.” Voor het afschaffen van de senaat, die vorig jaar Schippers’ plannen blokkeerde, pleit ze niet.

Ook in de Eerste Kamerfractie van haar partij leven zorgen over de bestuurbaarheid. Op initiatief van fractievoorzitter Loek Hermans zou een staatscommissie voor staatsrechtelijke herbezinning in het leven worden geroepen.

    • Danielle Pinedo
    • Emilie van Outeren