Opinie

  • Martine Kamsma
  • Merlijn
  • Kerkhof
  • Floor Rusman

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan! nrc.next helpt.

Stelling: ‘Mensen van kleur’ is het anglicisme van het jaar

De anti-racismebeweging heeft de taal onlangs verrijkt met het begrip ‘mensen van kleur’. Bedoeld wordt: niet-blanke mensen. Een anglicisme is het, naar people of color. Het begrip dook al op in stukken van activisten/schrijvers als Harriet Duurvoort en Zihni Özdil. Welnu, Harriet, Zihni: mensen zijn helemaal niet van kleur. Mensen bestaan uit aderen en vet. Uit water, collageen, calciumfosfaat. Om precies te zijn: mensen bestaan uit moleculen, en die bestaan weer uit atomen. Dus.

Stelling: Er gaat niets boven een ouderwetse gefrituurde snack

De foodietrend is definitief doorgeslagen: laatst stuitten we op een recept voor een biologische berenhap, met shiitake, sjalotjes en knolgewas. Er werd een wijn met aardse aroma’s bij aangeraden. Kom op mensen, dit gaat te ver. We weten allemaal dat niets de echte berenhap verslaat: die heerlijke combinatie van gefrituurd gehakt, ui en pindasaus. Of neem anders de sitostick, een ondergewaardeerde snack van kalkoen, wederom met ui en uiteraard gefrituurd. Erbij nemen we een blikje Ferdandes.

Stelling: Voor wie van de betere gefrituurde snack houdt, is Sail de hemel op aarde

Voor wie denkt dat Sail een scheepvaartevenement is: sorry, Sail is een drijvende braderie. In plaats van standjes met zelfgepottenbakte amuletten en tassen gemaakt van binnenbanden, zijn tallships hier de publiekstrekkers. Maar verder is het verschil met de feestweken en zomermarkten in Lunteren, Harlingen en Harderwijk minimaal. Er zijn mensen (iets meer), er zijn verkeersleiders (iets meer) en er zijn gefrituurde snacks (veel meer). En net als in Lunteren, Harlingen en Harderwijk is na vier dagen alles gelukkig weer voorbij.

Stelling: Als Rutte elke dag een hoodie aan zou hebben, zou Nederland een ander land zijn

Zoals we bij Poetin altijd moeten denken aan een blote torso op een paard in de rivier, zo zullen we voorlopig even moeite hebben om bij Rutte niet te denken aan een man in een capuchontrui op het strand. En als we dan toch steeds denken ‘Rutte, die man met die hoodie’, hou dan die hoodie ook maar aan. En dan voortaan elke vrijdag ministerraad op het strand van Wassenaar. Want zand tussen je tenen en de wind in je haar, dat moet wel tot leukere besluiten leiden voor de mensen in het land.

Stelling: Ashley Madison is een uitkomst voor de single vrouw

O jee, wat nou?! De Amerikaanse vreemdgangerssite Ashley Madison (de grote broer van het Nederlandse Second Love) is gehackt. Tot overmaat van ramp werd het hele ledenbestand van vreemdgangers even openbaar gemaakt. Wat bleek: er zouden 28 miljoen accounts van mannen zijn tegenover 5 miljoen accounts van vrouwen. De chicks laten het dus nogal afweten. Tip voor alle alleenstaande vrouwen in Amsterdam en Utrecht en andere steden met vrouwenoverschot: doe alsof je wél een vent hebt en hup, schrijf je in! 28 miljoen mannen met een creditcard wachten op je.

, Merlijn Kerkhof en Floor Rusman

  • Martine Kamsma
  • Merlijn
  • Kerkhof
  • Floor Rusman