Leider Moslimbroederschap veroordeeld tot levenslang

Een lid van de Moslimbroederschap vanachter de tralies in de rechtbank in Kairo. Foto: AP / Amr Nabil

Verschillende prominente leden van de Moslimbroederschap, onder wie leider Mohamed Badie, zijn in Egypte veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen wegens moord en het aanzetten tot geweld. Ze zouden betrokken zijn geweest bij een aanslag op een politiebureau in 2013, waarbij vijf mensen omkwamen.

Dat meldt persbureau Reuters. In eerdere rechtszaken kreeg Badie al twee keer de doodstraf opgelegd en hij werd vijf keer tot levenslang veroordeeld. Hij kan hiertegen nog steeds in hoger beroep.

Naast Badie zijn 18 anderen tot levenslang veroordeeld, onder wie het prominente Moslimbroederschap-lid Mohamed El-Beltagy en de islamitische geestelijke Safwat Hegazy. Ook kregen 76 anderen die niet in de rechtbank aanwezig waren levenslang opgelegd. 28 mensen kregen een gevangenisstraf van tien jaar en 68 mensen werden vrijgesproken.

Coup

De aanslag tegen het politiebureau was onderdeel van een golf van geweld, die uitbrak nadat de democratisch gekozen president Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap was afgezet tijdens een militaire coup. Dat gebeurde op 3 juli 2013, onder leiding van toenmalig minister van Defensie en huidig president Abdel Fattah el-Sisi. Enkele dagen ervoor waren miljoenen mensen de straat opgegaan om tegen Morsi en zijn beleid te demonstreren.

Morsi kreeg vorige week de doodstraf opgelegd. Tegelijkertijd met Morsi werden meer dan negentig andere leden en sympathisanten van de broederschap ter door veroordeeld. Morsi gaat in hoger beroep. Hij beschouwt zichzelf nog als steeds de president van het land.

    • Eva de Valk