Kijken: de Amerikanen die gisteravond een bloedbad verijdelden

Ze worden alom geprezen voor hun moed en heldhaftigheid. Gisteravond wisten drie Amerikanen te voorkomen dat een 26-jarige man het vuur opende op passagiers in een Thalys op weg van Amsterdam naar Parijs. In een video spreken zij over het heftige voorval.

Ze worden alom geprezen voor hun moed en heldhaftigheid. Gisteravond wisten drie Amerikanen (twee militairen en een student) te voorkomen dat een 26-jarige man het vuur opende op passagiers in een Thalys op weg van Amsterdam naar Parijs. Bekijk hier hoe zij tegenover Reuters spreken over het heftige voorval:

De mannen vertellen over hoe ze allemaal in dezelfde wagon zaten toen een Thalys-medewerker langs rende. Toen de Amerikanen opkeken, zagen ze iemand met een kalasjnikov lopen. De Britse consultant Chris Norman (ook te zien in de video) dook in zijn stoel ineen, maar de Amerikanen besloten in te grijpen. Norman:

“Spencer sprong op en tackelde de schutter en begon met hem onder controle te krijgen. Daarna schoot Alek Spencer te hulp, onmiddellijk gevolgd door Anthony. We bonden hem vast, maar toen greep de man een mes en verwondde Spencer. Hierna wisten we hem weer onder controle te krijgen.”

Opluchting

Gevraagd naar hoe ze zich voelen, antwoordt Norman:

“Opgelucht. Het had een echte slachting kunnen worden. Daar heb ik geen enkele twijfel over.”

De mannen prijzen hun vriend Spencer, die niet in de video te zien is omdat hij behandeld wordt aan zijn verwondingen:

“Hij hielp een andere gewonde terwijl hij zelf gewond was. Die bloedde uit zijn nek en had echt kunnen overlijden. Als iemand neergeschoten had kunnen worden, was het Spencer wel.”

Spencer maakt het goed

De Amerikanen hebben met Spencer gebeld en hij zou het goed maken. “Hij is goedgemutst”, zegt de militair Alek Skarlatos lachend.

Het regende vannacht steunbetuigingen aan de Amerikaanse soldaten en de student. President Barack Obama noemde het vlugge handelen van het drietal “heroïsch” en zei dat dankzij hen “een veel ergere tragedie” is voorkomen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve noemde de Amerikanen “bijzonder moedig” en zei dat zij “heldhaftigheid toonden in moeilijke omstandigheden”.

De Franse president François Hollande zei vandaag dat hij de mensen die hebben geholpen bij het overmeesteren van de schutter uitnodigt op het Elysée. Zo wil hij naar eigen zeggen “dankbaarheid namens Frankrijk” betuigen. Ook Frans Timmermans prees de “helden”:

Twitter avatar TimmermansEU Frans Timmermans Ben opgelucht dat een gruwelijke terreurdaad is verijdeld door moedige mannen. Echte helden, ze bestaan http://t.co/aXfinnUsmt

Gisteravond wilde een man een aanslag plegen in de Thalys die op weg was van Amsterdam naar Parijs. Hij had een kalasjnikov en enkele messen bij zich. Door het handelen van de Amerikanen werd een grote aanval voorkomen. Uiteindelijk vielen er twee gewonden. De passagiers zijn inmiddels per trein naar Parijs gebracht.