Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hoog overleg tussen Noord- en Zuid-Korea na oorlogstaal

De grens die beide Korea's scheidt, bezien vanaf Zuid-Koreaanse zijde
De grens die beide Korea's scheidt, bezien vanaf Zuid-Koreaanse zijde Foto EPA / Jeon Heon-kyun

Vandaag komen hoge afvaardigingen van aartsvijanden Noord- en Zuid-Korea bijeen voor overleg. In Panmunjom op de grens zullen zij de gespannen situatie bespreken. Donderdag schoot Noord-Korea op een Zuid-Koreaanse luidspreker, waarna teruggevuurd werd. Gisteren kondigde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een “quasi staat van oorlog” af.

Dat meldt persbureau Reuters. De onderhandelaars spreken om 11.00 Nederlandse tijd met elkaar. Volgens Seoul kwam het aanbod om de dialoog aan te gaan van Pyongyang. Zuid-Korea stuurt de nationale veiligheidsadviseur van president Park Geun-hye. Noord-Korea stuurt Hwang Pyong-so, een van de machtigste mannen in Noord-Korea.

Ultimatum

Pyongyang had Seoul voor vandaag een deadline gegeven om te stoppen met het uitzenden van anti-Noord-Koreaanse boodschappen door luidsprekers langs de grens. Zuid-Korea liet al eerder weten hier geen gehoor aan te zullen geven. Waarschijnlijk proberen de kemphanen vandaag tot een akkoord te komen waarin beide partijen zo min mogelijk gezichtsverlies lijden.

De speakeractie was gestart nadat twee Zuid-Koreaanse dienstplichtigen eerder deze maand op een landmijn bij de grens waren gestapt. Daarbij raakten zij zwaargewond. Volgens Seoul is de mijn er recentelijk neergelegd door Noord-Koreaanse commando’s. Pyongyang ontkent dit.

Spanningen

Wel schoot het Noord-Koreaanse leger donderdag met artillerie op een van de speakers. Het vuur werd door Zuid-Korea beantwoord. Voor zover bekend vielen er geen gewonden en werd ook geen schade aangericht. Wel zijn sommige mensen uit grensdorpen geëvacueerd of geadviseerd om binnen te blijven. Ook is Noord-Korea met eigen propaganda-uitzendingen begonnen via zijn eigen luidsprekers.

VN-chef Ban Ki-moon riep beide zijden gisteren op geen stappen te ondernemen die tot verdere spanningen leiden. Ook China maande tot kalmte. De Amerikaanse generaal Martin Dempsey zei Zuid-Korea te steunen en zwoer de bondgenoot te zullen verdedigen als dat nodig is. De Verenigde Staten hebben 28.500 militairen gestationeerd langs de grens met Noord-Korea, dit tot groot ongenoegen van het Kimregime.

Momenteel voeren de legers van de VS en Zuid-Korea gezamenlijke militaire oefeningen uit. De trainingen hebben ieder jaar plaats, maar worden elke keer door Pyongyang gezien als “voorbereidingen op een invasie”. Noord-Korea voert geregeld provocatieve acties uit tijdens de oefeningen. Door het wapengekletter van de afgelopen dagen werden de trainingen kortstondig stilgelegd, maar inmiddels zijn ze weer hervat. Vandaag namen vier Zuid-Koreaanse en vier Amerikaanse gevechtsvliegtuigen deel aan een gezamenlijke vliegoefening.

Nog altijd in oorlog

Officieel verkeren beide landen nog altijd in oorlog. De Koreaanse Oorlog (1950 - 1953) eindigde namelijk niet in een vredesverdrag, maar in een wapenstilstand die nu al ruim zes decennia aanhoudt. Hoewel er in die 62 jaar geregeld schermutselingen en aanvallen over en weer hebben plaatsgevonden, is een echte strijd tussen Noord- en Zuid-Korea tot nu toe altijd uitgebleven.

Dat weerhoudt Pyongyang er echter niet van om geregeld te dreigen met een “ophanden zijnde oorlog”. Noord-Korea laat provocaties en dreigementen geregeld gepaard gaan met verzoeningspogingen en het oproepen tot dialoog.