Hockeyers met eerste zege op jacht naar echte prijs

Nederlandse mannen beginnen toernooi met zege op Spanje.

Eén speler van de Nederlandse hockeyploeg weet nog hoe het voelt, Europees kampioen worden. Aanvoerder Robert van der Horst werd in 2007 zelfs uitgeroepen tot de beste speler van het EK, toen Nederland in Manchester zijn laatste titeltoernooi won. Driehonderd kilometer naar het zuiden, in Londen, wil hij acht jaar later met zijn jonge collega’s een einde te maken aan de lange droogte die de Nederlandse hockeywereld sindsdien teistert.

Met een degelijke 2-0 overwinning in de openingswedstrijd tegen de stugge ploeg van Spanje begon Nederland vrijdagavond voortvarend aan de klus. Bij vlagen met fris en aanvallend hockey, soms nuchter en zakelijk: uiteindelijk gaat het erom dat Nederland, nummer twee van de wereld achter wereldkampioen Australië, een keer prijzen gaat pakken, zo drukt de ambitieuze bondscoach Max Caldas zijn spelers al maanden op het hart.

In het hockeystadion op het Queen Elizabeth Olympic Park, waar Nederland drie jaar geleden onder Paul van Ass olympisch zilver veroverde, kende de ploeg van Caldas weinig moeite met de jonge Spanjaarden. Het duurde even voordat het vizier helemaal op scherp stond, mogelijk te wijten aan het oponthoud dat ontstond door een grote stroomstoring op het sportpark. De wedstrijd begon daardoor een half uur later dan gepland.

Nederland maakte het verschil in het tweede kwart, nadat Bob de Voogd en Rogier Hofman goede kansen op de openingstreffer hadden gemist. Na een knappe aanval brak Amsterdam-aanvaller Billy Bakker de ban toen hij plotseling vrij opdook voor het Spaanse doel en de bal losjes binnenpushte (1-0). Kort daarna werd de voorsprong verdubbeld door Mink van der Weerden, die zijn eerste strafcorner van het toernooi meteen verzilverde (2-0).

Spanje, een ploeg in opbouw na het afscheid van prominenten als Santi Freixa, is na de olympische finale van 2008 (Beijing) inmiddels teruggevallen naar de elfde plaats op de wereldranglijst. In Londen speelt Spanje bovendien zonder zijn aanvoerder Mane Terraza, die vlak voor het toernooi zijn kaak brak toen hij tijdens een training door een bal werd geraakt.

Toch slaagde de ploeg van de Franse bondscoach Frédéric Soyez erin de druk op de Nederlandse defensie op te voeren. Doelman Jaap Stockmann moest verschillende keren optreden om de Spanjaarden op afstand te houden. Nederland beperkte zich in de tweede helft vooral tot controleren en nam geen risico’s.

Van der Horst sprak na afloop tegenover de NOS van „een keurige start”, maar wilde er niet te veel consequenties aan verbinden. „Dit is een goed resultaat, maar we moeten het niet groter maken dan het is.”

De ploeg van Caldas speelt zondagavond (19.15 uur Nederlandse tijd) zijn tweede groepswedstrijd, tegen gastland Engeland. Dinsdag volgt het laatste groepsduel, tegen het zwakke Rusland, nummer 19 van de wereld.

Overigens geldt het EK niet meer, zoals in het verleden, als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. De Nederlandse mannen zijn al zeker van deelname aan de Spelen in Rio de Janeiro door de derde plaats tijdens de Hockey World League, eerder dit jaar behaald in Buenos Aires.

Ook de Nederlandse hockeyvrouwen zijn al zeker van Rio. De ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne begint zaterdagmiddag (14.00 uur Nederlandse tijd) aan het EK met de groepswedstrijd tegen Polen. In de poule van de regerend olympisch en wereldkampioen zitten verder Spanje en België. Pas in de halve finales, als Nederland de degens kruist met Duitsland en Engeland, verwacht de vrouwenploeg serieuze tegenstand.

    • Rob Schoof