‘Het grootste voordeel van ons leven is onze vrijheid’

Patrice Bäumel (39) is dj en staat dit weekend op Lowlands. Ramona Deckers (33) is freelance fotograaf. Beiden reizen veel. „Als Ramona twee, drie dagen weg is en ik ben hier alleen, valt mijn leven uit elkaar.”

Patrice: „Soms leven we extreem langs elkaar heen, ook al zitten we in dezelfde ruimte.”
Patrice: „Soms leven we extreem langs elkaar heen, ook al zitten we in dezelfde ruimte.” Foto David Galjaard

Maandag is onze zondag

Patrice: „Een gig als Lowlands, daar ben ik al weken mee bezig. Het is toch iets waar ik al jaren van gedroomd heb. De Bravo-tent was voor mij altijd typisch voor Lowlands. Want het is groot, het geluid is echt heel erg vet en er heerst een soort massahysterie. Ik ben al weken aan het kijken: is dat een Lowlands-plaat, is dat een Lowlands-plaat? Ik heb een mapje waarin ik ze allemaal verzamel.”

Ramona: „Na Lowlands rij ik terug. Dan kunnen we naar huis, tas pakken, nog even slapen en dan vliegen we naar Ibiza. De weekenden zijn superdruk. We zijn vanochtend teruggekomen uit België. En daarvoor ben je nog in München geweest.”

Patrice: „Maandag is een beetje onze zondag.”

Ramona: „Ik zorg ook altijd dat ik die vrij heb.”

Patrice: „Dan gaan we de natuur in.”

Ramona: „Of boodschappen doen. Even naar het museum.”

Patrice: „Het is fijn omdat het dan echt rustig is in de stad. Je leidt een soort anticyclisch leven.”

Ramona: „Ik ben ook freelancer, dus ik kan mijn eigen dagen inrichten. Ik heb vaste morning rituals maar dat heeft eigenlijk vrij weinig met werk te maken. Ik moet ’s ochtends eerst een green juice maken. Drie keer per week ga ik daarna naar hot yoga. ’s Middags begin ik pas met werk. Dan ga ik foto’s zoeken of ik koop een blad voor inspiratie. Shoots heb ik in de zomer meestal later op de dag, vanwege het licht.”

Werken voor een baas

Patrice: „Toen ik naar Nederland kwam begon ik in een callcenter. Toen heb ik echt twee jaar aan de telefoon gezeten in een cubicle. Ergens is voor een baas werken is zoveel makkelijker. Er wordt je verteld wat je moet doen. Terwijl, als je alleen bent en je motivatie mist – dan gebeurt er helemaal niks.”

Serietjes wegtikken

Patrice: „Ik heb per dag drie of vier productieve uren en die zijn voor mij altijd vroeg in de ochtend. Soms sta ik al op met een idee om vijf uur ’s ochtends en dan werk ik tot negen of tien uur. Daarna doe ik alleen nog maar mechanische dingen: mailtjes beantwoorden, de administratie. Ik heb geen slecht geweten als ik daarna de hond ga uitlaten of weer in bed duik en een paar serietjes wegtik.”

Ramona: „Ik heb daar wat meer moeite mee. Doordeweeks lopen we redelijk synchroon. Maar soms moet hij natuurlijk nog bijkomen van een weekend, dan loopt het wel eens spaak.”

Patrice: „We zijn ook allebei een beetje kluizenaars.”

Ramona: „Haha, ja echt loners.”

Patrice: „Ik zit beneden in mijn studio te pielen.”

Ramona: „En ik ben boven foto’s aan het scannen. Ik vind het niet erg als hij even hardop luistert.”

Patrice: „Ook al zitten we in dezelfde ruimte, soms leven we wel extreem langs elkaar heen. Ik ben nu weer aan het sporten dus dan moet je veel eten – energierijk voedsel, veel vlees. Zij is vegetariër. Dan eet ik vier, vijf maaltijden per dag en zij drie, die dan precies tussen mijn maaltijden invallen. Dan kan het zijn dat we twee dagen lang niet samen hebben gegeten.”

Ramona: „Dan trekken we elkaar even aan de mouw. Meestal komen we ’s avonds weer in ‘dezelfde tijdzone’.”

Ramona: „Het grootste voordeel van ons leven is onze vrijheid, dat is iets wat ik mezelf elke dag moet vertellen. Als ik morgen naar de Ryan McGinley-tentoonstelling in Amersfoort wil, kunnen we er in principe heen.”

Samen reizen en werken

Patrice: „Elke Amerika-tour die ik doe, gaat ze mee. En Mexico, daar zijn we onlangs geweest. Dan deed ik gigs in Mexico City en Playa del Carmen en dan gingen we nog een weekje uitblazen aan de kust. Het fijne is: uiteindelijk kostte die vakantie niets, want met de optredens verdien je het weer terug. Een ticket is al betaald. Het nadeel is: je hebt je werk altijd mee. Zonder laptop met vakantie...”

Ramona: „Dat hebben we eigenlijk nooit echt gedaan. Ik neem natuurlijk altijd foto’s. Maar nu op Lowlands ben ik lekker vrij. Ik ga even geen foto’s meer maken tot we naar het festival Burning Man gaan, daar ga ik in opdracht van Hunger Magazine een documentaire maken.”

Patrice: „Dat is ook een beetje een relatiesmeermiddel, dat je de leuke dingen samen doet. Dan voel het ook niet alsof de een de wereld rondreist en de ander thuisblijft.”

Ramona: „En ik voel ook dat ik op mijn best presteer als ik ergens anders ben. Je hebt de tijd – en je neemt ook de tijd.”

Patrice: „Ramona helpt me sowieso ook nog wel met management-taken.”

Ramona: „Wandelende agenda.”

Patrice: „Ze doet de communicatie met bookers. Dan kan ik puur op muziek focussen. Daar komt ook nog bij dat ik veel gedisciplineerder ben als ik met haar samen ben. Ik moet me echt aan iemand spiegelen om het beste uit mezelf te halen. Als Ramona twee, drie dagen weg is en ik ben hier alleen, dan valt mijn leven uit elkaar. Dan eet ik slecht, dan slaap ik heel laat, of niet. Dan ben ik eigenlijk vrij snel ongelukkig.”

    • Rolinde Hoorntje