Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Duizenden migranten vluchten grens naar Macedonië over

Migranten staan aan de Griekse kant van de grens met Macedonië.
Migranten staan aan de Griekse kant van de grens met Macedonië. Foto EPA / Georgi Licovski

Duizenden vluchtelingen zijn vandaag door politiebarrières gebroken en de grens naar Macedonië over gerend. Gisteren vluchtten ook al honderden migranten de grens over. Macedonië zegt de toestroom niet meer aan te kunnen en heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Een verslaggever van Reuters zag hoe de migranten door de politielijnen braken, nadat ze dagen hadden doorgebracht in een stuk niemandsland tussen Griekenland en Macedonië. De politie gooide twee flitsgranaten. Ook gisteren zetten ordetroepen traangas en flitsgranaten in. Daarbij vielen zeker acht gewonden.

Noodtoestand

Het land zegt de vluchtelingenstroom niet meer aan te kunnen en kondigde deze week de noodtoestand af. Alleen al vorige maand probeerden zo’n 39.000 migranten door Macedonië naar Europa te vluchten. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de maand ervoor. Het leeuwendeel van de asielzoekers bestaat uit Syriërs.

De ‘Balkanroute’ wordt steeds meer gebruikt door vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De meeste van hen roeien met rubberbootjes van Turkije naar een van de Griekse eilanden, om vervolgens hun reis richting het noorden voort te zetten. Sinds het begin van dit jaar zijn al 160.000 migranten (voornamelijk uit Syrië en Afghanistan) via de Griekse kust Europa binnengekomen.

Onze correspondent Gert van Langendonck legde dezelfde route af met een groep migranten. Lees hier zijn verslag.