Dit zijn de uitslagen in de Eredivisie

PSV heeft vandaag bij sc Heerenveen genoegen moeten nemen met een gelijkspel: 1-1.

Foto ANP

Het Abe Lenstra-stadion van sc Heerenveen blijft een onneembare vesting voor PSV. Na drie nederlagen op rij in Friesland moest de landskampioen zaterdag genoegen nemen met een punt: 1-1. Beide ploegen zijn dit seizoen na drie competitiewedstrijden, waarin ze vijf punten pakten, nog ongeslagen.

Voor PSV liep het bezoek aan Heerenveen de laatste jaren steeds uit op een teleurstelling. Drie keer achter elkaar lieten de Eindhovenaren zich in het Abe Lenstra-stadion aftroeven. Ook zaterdag ontbrak de overtuiging het spel van PSV. De landskampioen mocht doelman Jeroen Zoet dankbaar zijn dat het niet al binnen twintig minuten op achterstand stond. Zoet zag Luciano Slagveer twee keer alleen op zich afkomen en ook Sam Larsson verscheen oog in oog met de PSV-doelman, die de bezoekers echter steeds op de been hield.

In Friesland werd wederom duidelijk dat PSV links achterin een probleem heeft nu Jetro Willems geblesseerd is. Joshua Brenet kreeg van Cocu opnieuw de voorkeur boven Simon Poulsen, maar hij maakte wederom een onzekere indruk. Brenet was de razendsnelle Slagveer een paar keer kwijt en blonk in aanvallend opzicht vooral uit in balverlies. Het spel golfde bijna negentig minuten lang op en neer in het Friese stadion. Beide ploegen grossierden in fouten en vooral het missen van kansen.

Het initiatief lag meestal bij Heerenveen, dat al na tien minuten verder moest zonder Mitchell te Vrede. De geblesseerd geraakte spits werd vervangen door de lange Henk Veerman. PSV kwam er vooral in de omschakeling snel uit en was bovendien gevaarlijk met hoekschoppen. Maxime Lestienne kreeg de grootste kansen bij de bezoekers. De Belgische linksbuiten schoot twee keer veel te gehaast en raakte bovendien, via de vingertoppen van doelman Erwin Mulder, de paal.

PSV startte sterk na rust, maar kwam na tien minuten wel op achterstand. Davy Pröpper hield St. Juste vast bij een Friese hoekschop, Caner Cavlan benutte de toegekende strafschop: 1-0. Heerenveen ging op jacht naar meer, maar moest in de 66e minuut ineens de gelijkmaker incasseren. Luuk de Jong schoot PSV op aangeven van Adam Maher langszij (1-1). In de slotfase kregen de bezoekers het moegestreden Heerenveen nog bijna op de knieën, maar Mulder redde een punt voor de thuisploeg.

Roda JC start voortvarend

Roda JC beleeft een voortvarende start in de eredivisie. De club uit Kerkrade boekte vanavond voor eigen publiek tegen De Graafschap de tweede zege in drie duels (1-0). Roda JC heeft zich met zes punten voorlopig in de subtop genesteld. De Graafschap wacht nog altijd op het eerste puntje op het hoogste niveau.

De ene gepromoveerde club is de andere niet, zo bleek vooral tijdens de eerste helft van het duel in een zonovergoten Kerkrade. Waar Roda JC de eigen aanhang vermaakte met redelijk verzorgd aanvalspel, daar konden de bezoekers uit Doetinchem opnieuw niet aantonen dat ze een aanwinst voor de eredivisie zijn. Als De Graafschap blijft voetballen als in de eerste drie competitieduels, dan dreigt het avontuur in de hoogste voetbalklasse na één seizoen te eindigen.

Bij Roda JC vermaakte de snelle Edwin Gyasi. De behendige Hicham Faik raakte de lat en scoorde bijna met een bal die hij vanaf eigen helft richting het doel van de tegenstander schoot. Bij De Graafschap was Hidde Jurjus lang de meest opvallende speler. De doelman voorkwam met een paar goede reflexen dat Roda JC al niet heel snel op voorsprong kwam. Hij had in de slotfase van de eerste helft echter geen antwoord op een inzet van Tom Van Hyfte, de Belg die Roda JC aan het einde van het vorige seizoen op bezoek bij NAC naar de eredivisie schoot.

Het was jammer voor de toeschouwers van Roda JC dat hun favoriete club het redelijke spel van de eerste helft na rust geen vervolg kon geven. Het verval van de thuisploeg stelde De Graafschap in staat iets vaker op de helft van de tegenstander te voetballen. Dat leidde echter nauwelijks tot gevaarlijke momenten voor het doel van Roda JC.

Vier treffers Tannane in eerste helft brengt zege

Oussame Tannane ontpopte zich vanavond in de uitwedstrijd tegen SC Cambuur als grote held van Heracles Almelo. De 21-jarige spits, over wie vorig seizoen zoveel te doen was op disciplinair gebied, kwam in de eerste helft liefst vier keer tot scoren. Vooral door zijn zeer trefzekere optreden voor rust konden de Tukkers een grote zege bijschrijven: 1-6.

Na de pauze brachten Wout Weghorst en Thomas Bruns de andere treffers van de bezoekers op hun naam. Tannane kreeg in de 84e minuut een welverdiende publiekswissel. Voor Cambuur trof Bartholomew Ogbeche doel.
Heracles belandde dankzij de gedenkwaardige uitzege op zes punten uit drie wedstrijden. SC Cambuur bleef op één punt staan.

Door de ongekend doeltreffende show van Tannane leidt Heracles in Friesland bij de rust met 4-0. Volgens databureau Infostrada is Tannane de eerste speler in de eredivisie die vier keer scoort in de eerste helft sinds Nikos Machlas in 1997 namens Vitesse. (ANP)