De Vuelta is een bonus voor Froome

Vandaag begint de Vuelta: de ronde van Spanje. Voor Tour de France-winnaar Chris Froome is het maar 25 dagen, 23 uur en 6 minuten na de Tour-finish. ,,Ik ben klaar voor mijn volgende uitdaging”, zegt hij.

De hersteltijd is krap. 25 dagen, 23 uur en 6 minuten zit er tussen de finish van de Tour de France vorige maand in Parijs en de start van de Vuelta vandaag. Van de massasprint op de Champs-Élysées naar een ploegentijdrit op een verraderlijke zanderige boulevard aan de Costa del Sol bij Marbella. Ruim drieënhalve week rust, korter dan normaal. Te kort voor de volgende grote ronde, in de moordende Spaanse hitte?

Niks ervan, rijden zullen ze. De topvier van de Tour is erbij in Spanje: winnaar Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali. Hun gevecht, eind juli bovenop Alpe d’Huez beslist na een spektakeletappe, krijgt een nazomers vervolg. 3.360 Tourkilometers afgelegd, op naar de volgende 3.357 kilometers. Een rematch in het Spaanse hooggebergte, met negen finishes bergop.

„Het deelnemersveld is sterk, op papier kan het een mooie strijd worden”, zegt Addy Engels, ploegleider Team Giant-Alpecin, per telefoon vanuit Spanje.

Kan hij net zo berekenend rijden?

De vraag is of Froome net zo strak en berekenend kan rijden als in Frankrijk. De Tour was zijn hoofddoel, de wedstrijd waar Team Sky met wiskundige precisie naartoe werkte. De Vuelta is een bonus voor de 30-jarige Brit, die in 2011 en 2014 als tweede eindigde in Spanje. „Ik heb goed uitgerust na de Tour, nu ben ik klaar voor mijn volgende uitdaging”, zei hij deze week.

Hoe doe je dat, herstellen van de Tour en tegelijkertijd opladen voor de Vuelta? „Het slechtste wat je kan doen is op je gat gaan zitten en niks doen”, zegt oud-renner Engels. „Je moet actief herstellen door dagelijks te fietsen, jezelf goed te verzorgen, slapen en rust te pakken. Mentale rust is het belangrijkste.”

Froome heeft het psychologische voordeel dat hij zich thuis voelt in het Spaanse hooggebergte. In de Tour sloeg Froome een belangrijke slag in een vroege Pyreneeënrit – dicht tegen de Spaanse grens. De verwachting is dat de Vuelta in de tweede week wordt beslist in de Pyreneeën. Met een rode cirkel in het routeboek om de zware elfde etappe door Andorra.

De motieven van Froome zijn duidelijk. Slechts twee renners lukte het om de ‘dubbel’ Tour-Vuelta in één jaar te winnen, Fransmannen Jacques Anquetil (1963) en Bernard Hinault (1978). De opzet van het seizoen was destijds anders: de Vuelta werd ruim twee maanden vóór de Tour verreden, sinds 1995 staat de Spaanse ronde eind augustus geprogrammeerd. Een dubbel Giro d’Italia-Tour de France komt vaker voor: zeven renners wonnen beide rondes in één jaar.

Tom Dumoulin maakt zijn rentree, na zijn val in de derde Touretappe, waarbij hij een breuk opliep in het gewricht van zijn linkerschouder. Hij wil pieken in de tijdrit – de zeventiende etappe. Hij is nog niet volledig hersteld. „Het is nog onmogelijk om iets uit mijn linkerachterzak te pakken.”

    • Steven Verseput