De natuur van binnen

Foto Arie van ’t Riet

Een röntgenfoto maken van een (dode) wesp op een roosje: het was klinisch fysicus Arie van ’t Riet in eerste instantie te doen om de technische uitdaging. „Kun je zo’n combinatie van planten en dieren afbeelden?” Van ’t Riet werkte in Deventer bij het ziekenhuis en het Radiotherapeutisch Instituut – en besloot in 2007 om van zijn werk zijn hobby te maken. De Royal Botanic Garden in Edinburgh exposeert tot 27 september zijn werk, samen met dat van het Tropisme-collectief.

Zijn foto’s zijn ingekleurd, maar niet geplakt. Het is lastig om bijvoorbeeld een varaan op een bananenplant in één opname af te beelden. Botten worden pas zichtbaar bij een röntgenbundel met hoge energie (vanaf 50 kilovolt), terwijl bladeren 10 tot 20 kV nodig hebben. „Ik begin met lage energie en belicht dan nog even met hoge energie. Een bloem wordt íets te grijs, maar dat kan niet anders.” Hij werkt nog altijd met klassieke, grote röntgennegatieven van zilverbromide.

Insecten zijn zijn nieuwe project. Ze zijn te klein voor een korrelig röntgennegatief. Van ’t Riet bedacht zelf een alternatieve fototechniek. „Zal ik het vertellen? Oké. Ik doe het met gewone kleurenfilm. Die is ook röntgengevoelig en heeft een machtig mooie resolutie.” Hij zaagde een uitsparing in een fotocamera, wesp en roos erop, röntgenbuis erboven, klik.

Van ’t Riet maakt nooit dieren dood voor zijn foto’s. Deze wesp lag in een vijver.

    • Hester van Santen