België zet extra politie in op stations en treinen na verijdelde aanslag

De Belgische premier Charles Michel wil met de buurlanden snel overleggen over de veiligheid in de internationale treinen. Het land gaat nu al extra politie inzetten op stations en treinen.

Politie bij de Thalys op station Arras, een dag na de schietpartij. Foto ANP/Jonas Roosens

De Belgische premier Charles Michel wil met Nederland, Frankrijk en Duitsland snel overleggen over de veiligheid in de internationale treinen. Het land gaat nu al extra politie inzetten op stations en treinen.

Na afloop van een overleg met de nationale veiligheidsraad zei Michel dat hij samen met de buurlanden wil werken aan een strengere controle op de bagage en de identiteit van reizigers op stations en in de Thalystreinen.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant zei dat reizigers rekening moeten houden met bagagecontroles, schrijft persbureau AP. Ze riep reizigers op zich op tijd aan te melden op de perrons.

De Franse TGV’s en de Nederlands-Belgische Thalys hebben een verschillende aanpak om reizigers te controleren. Bij de TGV’s moet elke reiziger door een toegangssluis, bij de Thalys worden passagiers aan de treindeuren opgewacht.

Aanslag werd verijdeld door drie Amerikanen

Gisteravond wilde een 26-jarige man een aanslag plegen in de Thalys die op weg was van Amsterdam naar Parijs. Hij had een kalasjnikov en enkele messen bij zich. Drie Amerikanen wisten een grote aanval te voorkomen door op de man te duiken en hem tegen de grond te werken. Uiteindelijk vielen er twee gewonden, onder wie een van de Amerikanen omdat de dader hem met een mes in de hals raakte. De Amerikaan, Spencer Stone, die werkt bij de luchtmacht, is vandaag overgebracht naar een ziekenhuis in Lille. De Franse president Hollande heeft gezegd de Amerikanen graag later te willen ontmoeten om hen te bedanken voor hun heldhaftige optreden.

De man, die zelf in een Franse krant heeft getuigd dat hij de trein slechts wilde ‘beroven’ wordt verdacht tot een radicaal-islamitische beweging te behoren en zou volgens Spaanse media al langer in beeld zijn van Spaanse veiligheidsdiensten. Het federaal parket in België heeft een onderzoek geopend “op basis van de antiterreurwetgeving”. Ook de Franse justitie doet onderzoek naar het gebeuren.

    • Anouk Eigenraam