Aanslag op Thalys maar net verijdeld

Voordat een zwaar bewapende man de passagiers van de Thalys Amsterdam-Parijs kon belagen, hadden twee Amerikaanse mariniers hem al overmeesterd. Een „vreselijke tragedie” werd voorkomen.

Medewerkers van de Franse politie zoeken naar sporen van de schietpartij.
Medewerkers van de Franse politie zoeken naar sporen van de schietpartij. foto REUTERS/Pascal Rossignol

Twee Amerikaanse militairen hebben vrijdagavond een mogelijk bloedbad verijdeld in de Thalys tussen Amsterdam en Parijs. De mariniers uit de Verenigde Staten overmeesterden een 26-jarige man van Marokkaanse afkomst. Deze stond, zwaar bewapend met een kalasjnikov, een Colt-pistool, munitie en een stanleymes, op het punt de aanval te openen op de honderden passagiers van de hogesnelheidstrein.

Bij de vechtpartij die volgde vielen drie gewonden. Zonder het ingrijpen van de Amerikanen zou de terreurdaad in een „vreselijke tragedie” zijn geëindigd, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve. Volgens de Franse spoorwegen SNCF bevonden zich in totaal 554 passagiers aan boord van de Thalys.

De vermeende dader is volgens Thalys vrijdag in Brussel-Zuid in de trein gestapt. Sinds 2014 hielden de Franse inlichtingendiensten deze 26-jarige man wegens contacten met jihadisten in de gaten. Volgens het Franse weekblad L'Express zou hij in Spanje wonen.

Ter hoogte van Oignies in de Haute Picardie, ten noorden van de Franse stad Arras maar nog net op Belgisch grondgebied, begon hij te schieten met een automatisch vuurwapen. Passagiers hoorden de man op een wc van de Thalys een wapen doorladen. Toen de dader, gekleed in een groen t-shirt, naar buiten kwam, bedreigde hij eerst enkele passagiers met een pistool. De twee Amerikaanse mariniers, die toevallig op de trein zaten, wisten hem in een vechtpartij te overmeesteren. Een van de militairen werd door kogels geraakt en moest ernstig gewond worden afgevoerd. De Franse acteur Jean-Hugues Anglade, die ook met de trein reisde, wist de Thalys via de noodrem tot stilstand te brengen. De filmster raakte bij de schermutseling ook licht gewond.

Nadat de man was overmeesterd, reed de trein door naar het station van Arras in Noord-Frankrijk. De verdachte werd daar door de politie gearresteerd en afgevoerd. Over de resultaten van het verhoor werd niets bekend gemaakt. De passagiers zijn opgevangen in een sporthal bij het station.

Minister Cazeneuve arriveerde ’s avonds in Arras en zwaaide daar de Amerikaanse militairen lof toe voor de „koelbloedigheid” waarmee ze de dader hadden uitgeschakeld. De minister bezocht ook de gewonde acteur Andrade en de andere slachtoffers.

President François Hollande van Frankrijk, die de geweldsdaad nog niet expliciet als terreur kwalificeerde, kondigde een diepgaand onderzoek aan. Premier Manuel Valls verordonneerde een „totale mobilisatie van de ordetroepen”. De Belgische premier Charles Michel, die wel sprak van een „terreurdaad”, kondigde nauwe samenwerking van de Belgische en Franse autoriteiten aan. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie staat ook Nederland in nauw contact met de Belgische en Franse autoriteiten.

Volgen journalist Antoine Da Silva van de krant L’Avenir de l'Artois leek de Amerikaanse militair die bij de overmeestering gewond was geraakt, „zeer rustig” toen hij in Arras per rolstoel werd afgevoerd.

Op sociale media als Twitter barstte een stroom berichten los waarin ook hulde werd betuigd aan de twee Amerikanen die dankzij hun „burgermoed” een „groot aantal levens hebben gered”.