21 doden bij zelfmoordaanslag in Somalië

Bij twee zelfmoordaanslagen met auto’s zijn in Somalië vandaag meer dan twintig doden gevallen. De meeste slachtoffers vielen toen een wagen met explosieven inreed op een trainingskamp van het leger in havenstad Kismayo.

Mensen verzamelen zich bij de plek waar een van de autobommen is afgegaan.
Mensen verzamelen zich bij de plek waar een van de autobommen is afgegaan. Foto EPA/Said Yusuf Warsame

Bij twee zelfmoordaanslagen met auto’s zijn in Somalië vandaag meer dan twintig doden gevallen. De meeste slachtoffers vielen toen een wagen met explosieven inreed op een trainingskamp van het leger in havenstad Kismayo.

De aanslag is opgeëist door terreurgroep Al-Shabaab, die zelf beweerde dat er honderd doden waren gevallen, schrijft persbureau AP. Het leger zelf hield het op veertien doden. Naast Somalische militairen zouden ook drie medewerkers van de Afrikaanse Unie, die de Somaliërs trainden, gedood zijn. Ook raakten meer dan twintig mensen gewond.

Later vielen nog meer slachtoffers toen een autobom ontplofte op een druk verkeerspunt in hoofdstad Mogadishu. Daarbij vielen vier doden en raakten nog zeven andere mensen gewond. Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor deze aanslag.

De aan Al-Qaeda gelieerde, islamitisch-extremistische terreurgroep is in het land regelmatig verantwoordelijk voor aanslagen. Vorige maand vielen er nog tien doden bij aanslagen op twee hotels, de maand ervoor vielen vijftig doden bij een aanval op een legerbasis en in april werd een regeringsgebouw aangevallen en werden mensen korte tijd gegijzeld. Op een campus bracht de groep 142 christelijke studenten om het leven.

    • Anouk Eigenraam