Thijs Wolzak fotografeert deze zomer buiten

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer buiten. Deze week een huisje dat in een bootlift hangt.

None

Bootlift We kunnen ’m afbreken, of er iets moois van maken, dacht brugwachter Michiel Laout (61) over de bootlift aan de rand van zijn scheepswerf in Schoorldam. Het stalen skelet had een golfplaten dakje en was er „erbarmelijk” aan toe. Laout bedacht „op de achterkant van een bierviltje” hoe er een mooi huisje in zou kunnen hangen. Een bevriende lasser verstevigde de stalen constructie, een andere vriend timmerde de houten buitenkant in de vorm van een boot.

Scheepswerf Zelf vaart hij een klassieke stalen S-spant en die leidde hem naar deze eeuwenoude scheepswerf (uit 1623) met het haventje aan het Noord-Hollandskanaal. „Op weg naar de boot reden mijn vrouw en ik altijd langs deze plek. Toen de werf te koop kwam, hoefde ik niet lang na te denken, want wat is er mooier dan dat je je eigen schip in je eigen haven kunt stallen?” Ze wonen nu alweer vijftien jaar in de bijbehorende bedrijfswoning (uit 1740). De scheepswerf gebruiken ze niet meer als zodanig. „Door strenge milieueisen en buurtbewoners die klagen over geluidsoverlast, kan dat werk hier niet goed meer.” In het haventje verhuren ze nu vaste ligplaatsen aan booteigenaren. En het huisje is een gastenverblijf dat hij aan „meestal Duitse” toeristen verhuurt, zoals deze week het echtpaar Reith uit Beieren.

Huisje In het huisje kan worden gekookt, gewoond en gegeten. De slaapkamer, douche en wc zijn in een huisje ernaast. Laout: „Dat staat gewoon op de grond. Als je ’s avonds bij het tv-kijken naar de wc moet, moet je dus even langs buiten. Met regen is dat niet fijn, maar de paraplu’s lever ik erbij.”

Lenny Gerdes

    • Thijs Wolzak