opnieuw

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Student wiskunde Hidde Wieringa (21, links) keerde op 3 augustus 2007 tezamen met broer en student politicologie Rein (18) terug in geboortestad Gouda.

„We kwamen vanuit Polen gefietst. Vier weken lang reden we met mijn ouders van Poznan naar Gouda: volgens de kilometerteller van mijn moeder precies 1.463 kilometer. Drie jaar eerder vertrokken wij vanwege het werk van mijn vader – procestechnicus bij Unilever – vanuit Gouda naar Polen. Toen mijn ouders over dit aanstaande avontuur vertelden, vond ik het fantastisch. Ze probeerden mijn enthousiasme te temperen, maar vanaf die dag zei ik om het uur: ‘Nou, tot nu toe valt het niet tegen.’

Dat veranderde in Poznan: een nieuwe Engelstalige school, allemaal onbekende gezichten en een vreemde taal. Het aanpassen duurde even. In de verhuiswagen waren de fietsen meegegaan. De blauwe Batavus waar Rein mee op de foto staat, was van mij. In Polen kreeg ik een nieuwe, een Giant mountainbike. Hierop fietsten we samen met onze moeder naar school. Dat vond men vreemd. Een schoolvriendje vroeg eens verontrust: hebben jullie eigenlijk wel een auto? De drie jaar vlogen voorbij. Met de naderende terugtocht stelde ik voor te gaan fietsen. Goed idee, zeiden mijn ouders. Zeker toen bleek dat we vanaf Berlijn grotendeels de fietsroute R1, van Sint Petersburg naar Boulogne, konden volgen. De eerste dagen in Polen hadden we felle tegenwind: alsof we niet weg mochten. Met de naderende Nederlandse grens werden we ongedurig. Op het laatst reden we extra kilometers, zodat we op een camping in Nederland konden staan: Winterswijk. Daarna reden we via Culemborg naar huis. Uiteindelijk sprintten Rein en ik om het naambordje Gouda. Hij kan zich niet meer herinneren wie won; ik wel.”