‘Slaapverwekkend’ kinderboek wordt bestseller - zo kwam het tot stand

Op één in de Amazon-bestsellerlijst, nota bene met een in eigen beheer uitgegeven boek. Dat lukte nog niemand. Tot vorige week, toen de Zweedse taalkundige Carl-Johan Forssén Ehrlin met een ‘slaapverwekkend’ kinderboek de lijst aanvoerde. “Ongelofelijk”, noemt Ehrlin het succes over de telefoon.

De Zweedse bestseller-schrijver Carl-Johan Forssén Ehrlin. Foto: Elin Carlholt

Op één in de Amazon-bestsellerlijst, nota bene met een in eigen beheer uitgegeven boek. Dat lukte nog niemand. Tot vorige week, toen de Zweedse taalkundige Carl-Johan Forssén Ehrlin met een ‘slaapverwekkend’ kinderboek de lijst aanvoerde. “Ongelofelijk”, noemt Ehrlin het succes over de telefoon.

“Het is een gekke situatie. Normaal gesproken komt een bestseller van de hand van een bekende schrijver.”

Ehrlin schreef dan ook een ‘gek’ boek: een boek waar je van in slaap valt. Iets wat weinig schrijver zullen ambiëren, zou je denken. Zo schrijven dat de lezer na een aantal pagina’s begint te knikkebollen.

‘Rooo geer’

Maar dat is juist wat de hoofdpersoon in The Rabbit Who Wants to Fall Asleep wil: in slaap 51fQbHOsISL._AA324_PIkin4,BottomRight,-51,22_AA300_SH20_OU15_vallen. Want het valt het konijntje Roger iedere avond weer op dat zijn broers en zussen zo gemakkelijk afgaat. Hem niet. Roger kan het niet laten om iedere avond in bed spannende avonturen te verzinnen. Slapen ho maar.

Hij besluit op bezoek te bij Oom Gaap, een tovenaar. En in dat ‘reisverhaal’ stopte Ehrlin verscheidene ontspanningsoefeningen. Zelfs de naam van de hoofdpersoon is ‘slaapverwekkend’, en moet van de auteur telkens in twee grote gapen worden uitgesproken: ‘Rooo geeer’.

Autorit

“Ik bedacht het verhaal tijdens een autorit”, zegt Ehrlin. “Mijn moeder viel naast me in slaap en toen kwam dit verhaal in me op.” Directe aanleiding voor het schrijven van een ‘slaapverwekkend’ boek had hij niet:

“Het is niet zo dat vrienden of kennissen van me kinderen met slaapproblemen hebben. Ik wil graag mensen helpen via boeken.”

Steun in de rug

Hij werkte drie jaar aan het boek, dat in 2011 in het Zweeds verscheen. Inmiddels zijn er negen vertalingen verschenen. En er zijn meer op komst. Ehrlin is al door meerdere uitgevers benaderd, ook Nederlandse.

Ehrlin zegt het succes van zijn boek als ‘inspirerend’ te zien:

“Niemand kende mij of mijn vorige boeken [over communicatie, red.]. Ik hoop echt dat dit een steun in de rug zal zijn voor de self-publishing auteur.”

Lees ook vandaag in NRC Handelsblad: ‘Inslaapboek voor kinderen is hit’

    • Roderick Nieuwenhuis