Wees eerlijk: Jan Marijnissen heeft het fantastisch gedaan

En de SP is nog niet uitgegroeid, denkt voormalig VVD-leider Hans Wiegel.

None

De SP kiest in het najaar een nieuwe partijvoorzitter. Jan Marijnissen, de man die zijn partij groot heeft gemaakt, treedt af. Na 27 jaar. Dan hoor je altijd verhalen van: het werd tijd, hij is te lang aangebleven. Dat komt overigens vaker voor. Weinigen is gegeven het moment van vertrek zo te kiezen dat wordt gezegd: jammer dat hij weggaat.

Voor het overige is het eigenlijk gezeur. Het gaat erom dat kan worden geconstateerd: wat heeft hij het fantastisch gedaan. Wat een inzet, wat een drive en wat een resultaat! Als Marijnissen er niet geweest was, was dan de SP uitgegroeid tot één van de grotere politieke partijen in ons land? En nog meer. Zou dan worden gezegd: misschien is de SP wel op weg naar de macht? Hulde dus.

Een tijdperk is straks voorbij.

Deze maand nog komt de zogeheten congrescommissie van de SP met de voordracht voor een nieuw partijbestuur en een nieuwe voorzitter. Daarna komt het partijbestuur met een kandidaat en eind november kiest het congres de opvolger van Marijnissen. Twee kandidaten zijn er.

Het Kamerlid Sharon Gesthuizen. Gewaardeerd en gerespecteerd. Woordvoerder Justitie en Economische Zaken. Niet bang. Ergens las ik dat zij zo’n vijfhonderd teksten van Shakespeare uit haar hoofd kent. Zoals Dick Dolman en Theo Joekes die ook kenden en in Kamerdebatten elkaar daarmee te lijf gingen. Prachtig was dat!

De tweede kandidaat is Ron Meijer. Aanvoerder van de SP in Heerlen. Bestuurder van FNV-bondgenoten. Gepokt en gemazeld in de partij. Bij de gestaalde kaders. Een sterke kandidaat dus.

Meijer heeft de steun van de partijtop. Ook van Marijnissen, wordt gezegd. Het vooraanstaand Kamerlid, Ronald van Raak, liet weten (per ongeluk, ja, ja) dat Meijer zijn ‘droomkandidaat’ is.

We zullen rustig afwachten wie het wordt.

Tijd dus om verder te denken over de belangrijke vraag: hoe zal het met de SP verder gaan? Hoe zullen de komende Kamerverkiezingen aflopen?

De SP is niet alleen meer een actiepartij. Ze is ook een bestuurderspartij geworden. Sterk in – ook grote – gemeenten. In veel provinciebesturen present. Ik heb dat ruim vier jaar geleden van dichtbij meegemaakt. Als formateur van het College van G.S. in Brabant. Prima mensen. Ja is ja. Afspraken staan.

Indien de SP die lijn vasthoudt, zal ze bij de vorming van het volgend kabinet een grote rol kunnen gaan krijgen.

Nog even verder denken. Wie wordt straks bij de Kamerverkiezingen de lijsttrekker van de SP? Ook die vraag ligt open. Ron Meijer, de oogappel van Marijnissen wordt in november misschien wel partijvoorzitter. Die kans is groot.

Maar mij zou het niet verbazen dat Sharon Gesthuizen dan een grote kans maakt lijsttrekker te worden. In de debatten met de andere partijen zal zij zich staande weten te houden. Zij kent de dossiers, is onbevreesd en heeft een grote uitstraling. Zij zou voor een verdere doorbraak van de SP kunnen zorgen.

    • Hans Wiegel