Noord-Korea dreigt met oorlog

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn vanmorgen hoog opgelopen. Eerst gaf de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn grenstroepen opdracht zich met ingang van vanmiddag voor te bereiden op oorlog. Vervolgens bracht ook Zuid-Korea zijn strijdkrachten in opperste staat van paraatheid. Desondanks achten analisten de kans klein dat beide landen daadwerkelijk de wapens tegen elkaar opnemen. De animositeit tussen noord en zuid is in het verleden wel vaker hoog opgelopen.

Gisteren voerden beide zijden artilleriebeschietingen op elkaar uit, zonder dat daarbij slachtoffers vielen. De laatste weken zijn de spanningen gestegen omdat Noord-Korea eist dat Zuid-Korea zijn propaganda-uitzendingen via megafoons aan de grens staakt. Het hervatte die op 10 augustus – na een onderbreking van elf jaar – in reactie op een de explosie van een landmijn in de gedemilitariseerde zone waarbij twee Zuid-Koreaanse militairen gewond raakten. (AP)