Waarom filmstudio Universal nu al een topjaar heeft

foto Universal Pictures/AP

In Nederland moeten we er nog even op wachten (tot 3 september), maar in de Verenigde Staten is de film Straight Outta Compton al uit. En hoe. In het openingsweekend haalde de hip hop biopic van Universal Pictures 56,1 miljoen dollar (50,7 miljoen euro) op in de bioscoop. Een record voor een film die alleen in het gezelschap van volwassenen mag worden bezocht.

Maar dat is niet Universals enige record, berekende The Wall Street Journal. De filmstudio bracht dit jaar tien films uit, waarvoor samen wereldwijd meer dan 5,7 miljard dollar kaarten zijn verkocht. Dat is nu al meer dan Twentieth Century Fox - de vorige recordhouder - die in heel 2014 zo’n 5,5 miljard aan kaartverkoop verdiende.

De kaskrakers zijn goed nieuws voor Universal, dat onderdeel is van mediaconglomeraat Comcast. De eerste zes maanden van 2015 steeg de omzet van de filmtak met 46,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat was nog vóór de release van Straight Outta Compton.

Het succes van de films van Universal blijft niet beperkt tot de VS. Ook in Nederland gaat het goed. Vier films die dit jaar uitkwamen wisten met de opbrengst van hun kaartverkoop de Nederlandse top 50 beste openingsweekend aller tijden te halen. Drie van die vier zijn van - geen verrassing - Universal Pictures:

    • Eva Oude Elferink