Verstappen voor straf 10 plaatsen achteruit bij start GP België

Max Verstappen in actie op Spa-Francorchamps. Foto EPA / Valdrin Xhemaj

Het zit de jonge Formule 1-coureur Max Verstappen niet mee. Als straf voor het laten plaatsen van een nieuwe motor moet de tiener tien plaatsen naar achteren bij de startopstelling voor de Grote Prijs van België, die zondag wordt gereden.

Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Unfortunately Max Verstappen will have an engine replacement, that will drop him 10 places down the starting grid at Spa #OvertakingIsAnArt

Het was de zesde motorwissel voor Verstappens bolide van Toro Rosso. De coureur mag eigenlijk in een seizoen maar vier krachtbronnen gebruiken. Bij de vorige wissel werd hij ook al tien plekken naar achteren gezet bij de startgrid, toen bij de GP van Canada. Hoofd race-engineer van Toro Rosso Phil Charles zei tegenover ANP:

“Heel jammer voor Max, aangezien dit zijn thuisrace is. Maar dat is racen. We kijken uit naar de uitdaging die ons te wachten staat.”

De kans is groot dat de 17-jarige Verstappen na de kwalificatie van zaterdag op de voorlaatste startrij belandt. Fernando Alonso en Jenson Button staan helemaal achteraan. De coureurs (beiden McLaren) zijn respectievelijk 30 en 25 plekken naar achteren geplaatst. Zij kregen de straf voor een reeks aan overtredingen, waaronder een zevende motorwissel.

Twitter avatar F1 Formula 1 McLaren will start from the back of the #BelgianGP grid after combined 55-place penalty >> http://t.co/nn9EFUa4bI http://t.co/DOPJqdTdaF
    • Casper van der Veen