Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Vastgoedprojecten Ajax-adviseur Ling blijken niet te bestaan’

Oud-voetballer en pas benoemde adviseur bij Ajax Tscheu la Ling is verwikkeld in zakelijke conflicten en liegt over vastgoedprojecten, volgens de Volkskrant. Sinds deze zomer is Ling speciaal adviseur bij de Amsterdamse club.

Tscheu la Ling
Tscheu la Ling Foto ANP / Ed Oudenaarden

Oud-voetballer en pas benoemde adviseur bij Ajax Tscheu la Ling is verwikkeld in zakelijke conflicten en vastgoedprojecten van hem blijken niet te bestaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Sinds deze zomer is Ling benoemd tot speciaal adviseur bij de Amsterdamse club.

Vastgoedprojecten blijken niet te bestaan

Ling is eigenaar van de Slowaakse voetbalclub AS Trencin. Hoewel de club door hem ‘financieel succesvol’ wordt genoemd, heeft heeft AS Trencin een negatief eigen vermogen van 3,4 miljoen euro.

Oud-zakenpartners van Ling en lokale autoriteiten weten bovendien niets over zijn vastgoedprojecten in Slowakije, terwijl Ling in interviews herhaaldelijk over succesvolle projecten sprak.

Zakelijk conflict

Daarnaast heeft Ling een zakelijk conflict met oud-zakenpartner Henk ter Braack, met wie hij AS Trencin in 2007 kocht. Ling zou Ter Braack nog 1,3 miljoen euro schuldig zijn. Ter Braack bevestigt het conflict tegenover de krant, maar gaat niet in op details.

Bij de benoeming van Ling als Ajax-adviseur werd juist gewezen op zijn zakelijke successen in Oost-Europa. Ling wil niet reageren op de aantijgingen.

Ling eerder voorgedragen

In 2012 wilde Johan Cruijff zijn ex-ploeggenoot al benoemen tot algemeen directeur van Ajax, maar Ling werd in een vroege fase weggestemd door de raad van commissarissen.

Die zomer verloor Ling een kort geding tegen commissaris Steven ten Have die hem tijdens een bijeenkomst met Ajax-supporters en tijdens een ledenraadsvergadering Ling in verband zou hebben gebracht met omkoping. Later dat jaar gingen Ajax en AS Trencin toch een samenwerkingsverband aan.

Lees ook stukken uit 2011 in NRC Handelsblad: Tscheu La Ling: zakenleven met geldnood en grote plannen en uit 2012 in nrc.next Cruijff is de grote winnaar in de machtsstrijd.