TNT-baas Gunning stapt op na overname FedEx

Tex Gunning, president-directeur van pakketbezorger TNT Express, stapt volgend jaar op. Vanaf de overname van TNT door het Amerikaanse koeriersbedrijf FedEx, die in maart of april 2016 wordt verwacht, wordt zijn rol overgenomen door David Binks, nu de hoogste baas van FedEx in Europa. Financieel directeur Maarten de Vries blijft na de overname nog een half jaar in functie en treedt dan ook af.

Dat blijkt uit het biedingsbericht dat TNT en FedEx vanochtend hebben gepubliceerd. Daarin wordt het bod van 7 april, toen het fusieplan bekend werd gemaakt, bevestigd. FedEx biedt 8 euro per aandeel, 4,4 miljard totaal.

Op 5 oktober bespreken de aandeelhouders het bod, dat loopt tot 30 oktober. De Europese Commissie onderzoekt of de overname ten koste gaat van concurrentie. De Europese koeriersmarkt gaat dan van vier naar drie spelers (FedEx, UPS en DHL). Gunning, telefonisch: „De commissie moet doen wat ze moet doen. Er is een sterke politieke lobby van de concurrentie. Maar deze deal gaat door, daar ben ik van overtuigd.”

Gunning (65) trad in juni 2013 aan bij TNT, na een carrière bij Unilever, Vedior en AkzoNobel. Zijn vertrek is „heel normaal", zegt hij. „FedEx is zes keer zo groot als TNT, dit is in het belang van de organisatie.” Gunning ontvangt geen overnamebonus, wel een ‘change of control payment’ van circa twee miljoen euro.

    • Mark Duursma