Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Economie

Werkloos? Te oud? Dit zet je volgens experts wel en niet op je cv

beeld NRCQ

Vermeld je je maandenlange reis door Azië wel of niet op je cv? En dat je bij je vorige baan ontslagen bent? Vier tips van experts voor het maken van een goed cv.

1. Meld je reizen

Ook al heb je vooral hostels en clubs van binnen gezien en niets aan vrijwilligerswerk gedaan: vermeld die reis. Dat zegt Bob van Ginkel, kantoordirecteur Amsterdam van recruitmentbureau Robert Walters. Want wat lezen potentiële werkgevers in je cv? Geen escapisme, maar, aldus Van Ginkel: “Durf, ondernemerschap en levenservaring.”

Bovendien laat het zien dat je klaar bent om te gaan werken. Je hebt al een reis gemaakt. Dus de kans dat je snel nog eens voor langere tijd weggaat, is klein.

Pas wel op, wees niet té gedetailleerd over je trip. Van Ginkel:

“Laatst kwam ik een cv tegen waarop stond: ‘Het was de mooiste en meest inspirerende periode uit mijn leven.’ Niet doen. Vermeld eventueel in welke regio je bent geweest, maar laat het daarbij.”

2. Houd ontslag voor je

“Ontslag niet op je cv zetten”, zegt Britt van Capelleveen, recruiter bij Yacht. Het doel van een cv opsturen is uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. “Als ik zie: ontslagen bij deze functie, vorm ik gelijk een beeld van die persoon.”

Vermeld dus gewoon dat je functie afliep. Van Capelleveen:

“Als er vragen over zijn, komen die wel tijdens het sollicitatiegesprek. Dan heb je ook meer ruimte om uit te leggen wat er gebeurd is.”

Maar, zegt Van Ginkel van Robert Walters: het ene ontslag is het andere niet. Was het wegens slecht functioneren? Dan kun je dat beter niet vermelden. Maar was je ontslag onderdeel van een reorganisatie? Dan is het geen ramp om erin te zetten: ‘Groot reorganisatietraject, functie komen te vervallen.’

Soms komen recruiters hele vreemde dingen tegen. Deze dingen moet je in elk geval laten:

3. Negeer niet-relevante baantjes

Sommige cv’s bevatten een complete opsomming van wat iemand in het verleden heeft gedaan: bollenpeller, vakkenvuller bij Albert Heijn, krantenbezorger, dat soort dingen. Vermijd dat, zegt Beatrijs van der Wal van Randstad. Het vervuilt je cv. Haar devies: maak je cv niet langer dan twee pagina’s. Vat die trits baantjes samen onder: ‘diverse werkzaamheden’.

Probeer alles tot een minimum te beperken zo lang het niet relevant is voor de baan die je wilt hebben. Solliciteer je naar een sales-functie bij Lidl? Dan kan die vakkenvulbaan bij Albert Heijn juist wel weer nuttig zijn.

4. Werkloosheid erop zetten? Soms

Een gat tussen twee banen kan vragen opwerpen. Maar volgens Van Capelleveen van Yacht is dat niet iets waar je je voor hoeft te schamen:

“We weten allemaal dat het de laatste jaren minder goed ging met de economie. Als je maar wel laat zien dat je die werkloosheid vervelend vindt.”

Heb je in de periode zonder baan vrijwilligerswerk gedaan of jezelf op een andere manier ontplooid? Vermeld dat dan.