Syrische militair en ‘militanten’ gedood bij Israëlische luchtaanvallen

Israëlische soldaten inspecteren het gebied dat gistermiddag vanuit Syrië onder vuur kwam te liggen. Foto EPA / Ancho Gosh

Bij een Israëlische luchtaanval op een Syrische legerpost is één Syrische soldaat omgekomen en zijn zeven militairen gewond geraakt. Verder zijn vijf mensen gedood bij een andere Israëlische luchtaanval. De Israëlische aanvallen van gisteravond en vanochtend zijn een reactie op raketbeschietingen vanuit Syrië gisteren.

In het noorden van Israël kwamen gistermiddag een aantal raketten neer die volgens het Israëlische leger “doelbewust” vanuit Syrië op Israël waren afgevuurd. De raketten maakten geen slachtoffers. Israël beschuldigde de Palestijnse groep Islamitische Jihad van de raketaanvallen, hoewel die groep tegenover persbureau Reuters ontkende voor de aanval verantwoordelijk te zijn.

Het neerkomen van de raketten was voor het Israëlische leger aanleiding gisteravond laat te reageren met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen. De Israëlische luchtmacht nam een legerpost in Quneitra nabij de door Israël bezette Golanhoogvlakte onder vuur. Daarbij werd dus één Syrische soldaat gedood en raakte zeven andere militairen gewond.

Bij een andere Israëlische luchtaanval op ongeveer dezelfde plek, die vanochtend rond 9.30 uur plaatsvond, werden volgens Israël minstens vier Palestijnse militanten van Islamitische Jihad gedood. Het Syrische staatspersbureau meldde dat bij de aanval geen militanten, maar burgers om het leven zijn gekomen.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Earlier today, the IDF targeted part of the Islamic Jihad cell responsible for the rocket attacks from Syria yesterday. Hit confirmed.

De ligging van Quneitra ten opzichte van Israël:

Geweld over en weer door burgeroorlog

Israël en Syrië verkeren al tientallen jaren met elkaar in oorlog, maar de laatste grote oorlog die beide landen uitvochten is alweer meer dan veertig jaar geleden (de Jom-Kippoeroorlog in 1973). Sindsdien is er geen openlijke strijd tussen beide landen, maar het Syrische regime is de vijanden van Israël, zoals de Libanese beweging Hezbollah, altijd blijven steunen. Israël houdt nog altijd de Golanhoogvlakte bezet, het gebied aan de grens met Syrië dat het land in de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde.

De laatste jaren zijn de vijandigheden tussen Israël en Syrië toegenomen door de burgeroorlog in Syrië. Door gevechten tussen het Syrische regeringsleger en rebellengroepen komen er regelmatig raketten in met name het noorden van Israël terecht. Soms gebeurt dit per ongeluk, soms doelbewust. Het Israëlische leger houdt het Syrische leger echter verantwoordelijk voor al het raketvuur vanuit Syrië richting Israël.

‘Vraag of Iran achter beschietingen zit’

In dit stadium is het nog moeilijk te zeggen of de vijandigheden van gisteren en vandaag zullen leiden tot escalatie, zegt onze correspondent Derk Walters vanuit Tel Aviv:

“Het is in de afgelopen tijd vaker gebeurd dat er een raket werd afgeschoten op Israël, waarna Israël antwoordde met enkele gerichte beschietingen. Aan de andere kant was dit wel de grootste uitwisseling van raketvuur tussen de twee landen in enkele decennia. Bovendien landden twee van de Syrische raketten in Galilea, dus verder dan de door Israël bezette Golanhoogte.”

Op de langere termijn is het vooral de vraag of Iran achter de beschietingen zit, voegt Walters toe:

“Israël heeft het vermoeden uitgesproken dat de raketten afkomstig zijn van de Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad, dat gefinancierd wordt door Iran. In dat geval zou de ‘koude oorlog’ tussen Israël en Iran een nieuwe fase ingaan. Vooralsnog hadden de bondgenoten Iran, Hezbollah en het Syrische regime van president Assad het vooral druk met de interne strijd in Syrië, maar de aanval van gisteren zou kunnen betekenen dat ze Israël bij het conflict willen betrekken.”

    • Pim van den Dool