Gebruikte Israël ‘spionageflipper’? - Dolfinarium: zou zomaar kunnen

In het nieuws deze week: Hamas zou een dolfijn hebben gevangen die voor Israël spioneerde. Kunnen dolfijnen echt spionagemissies uitvoeren voor een leger? We vroegen het Jan Mosterd, die al meer dan dertig jaar dolfijnen traint bij het Dolfinarium in Harderwijk.

Foto Wikimedia Commons

Het nieuws van deze week over een door Hamas ‘opgepakte’ dolfijn die voor Israël zou hebben gespioneerd was komisch en bevreemdend tegelijk. We weten dat dolfijnen intelligent zijn, maar kunnen ze echt spionagemissies uitvoeren voor een leger? We vroegen het Jan Mosterd, die al meer dan dertig jaar dolfijnen traint bij het Dolfinarium in Harderwijk.

De Arabische krant Al-Quds berichtte dinsdag dat Palestijnse mariniers onlangs een dolfijn gevangen hebben genomen waarop spionageapparatuur van Israël zou zijn aangebracht. De krant schreef dat de dolfijn volgens Hamas “geen eigen wil meer had” en door de Israëlische veiligheidsdiensten in een “moordenaar” veranderd was. Beelden van de dolfijn werden door Hamas niet vrijgegeven. Israël heeft ook niet op het bericht in Al-Quds gereageerd.

Het is niet voor het eerst dat Israël beschuldigd wordt van spionage door middel van zwemmende dieren. Eind 2010 ontkende Israël Egyptische claims dat een serie aanvallen door haaien aan de kust van de Rode Zee het werk zou zijn van de Mossad, de belangrijkste Israëlische inlichtingendienst. Het roept de vraag op: kunnen inlichtingendiensten en/of legers haaien of dolfijnen daadwerkelijk inzetten voor militaire operaties op zee? Jan Mosterd van het Dolfinarium geeft antwoord.

Jan, wat dacht jij toen je deze week over de arrestatie van de dolfijn door Hamas las?

“Er gaan altijd een hoop verhalen, maar bewezen worden dit soort dingen vaak niet. Maar bij dit bericht dacht ik wel: dit zou heel goed waar kunnen zijn. Ik wist niet dat landen als Israël ook gebruikmaken van dolfijnen, maar het is bekend dat bijvoorbeeld de VS dat wel doen. In San Diego zit zelfs een heel opleidingscentrum waar dolfijnen voor militaire missies worden getraind. Verder weet ik dat de dolfijnen bij het dolfinarium in het zuid-Israëlische Eilat de mogelijkheid hebben om (vrijwillig) in de open zee te zwemmen en weer terug te keren. Ik stond er dus niet echt van te kijken toen ik dit las.”

Zijn dolfijnen zo intelligent dat ze zelfs zouden kunnen spioneren ja?

“Dolfijnen kun je ongelooflijk veel leren. Ik heb ze bij het Dolfinarium jarenlang getraind, onder andere voor onderzoek. Je kunt ze heel makkelijk iets laten opsporen en je kunt er een camera opzetten. Zo kunnen dolfijnen fungeren als de ogen van mensen onder water. Dolfijnen kunnen heel diep duiken, op plekken waar geen mens kan komen, en ze kunnen heel lang onder water.”

Hoe weet zo’n dolfijn wat hij onder water precies moet doen?

“Je kunt dolfijnen bijvoorbeeld op stemgeluiden trainen, of met behulp van handgebaren. In dit geval gaat het om een missie onder water en zul je de dieren dus daar moeten instrueren. Dat kan door onder water bepaalde geluiden te maken, bijvoorbeeld door tegen metaal te tikken. Dit herkennen de dieren dan als signaal om terug te komen naar het onderzoeksstation. Of om een bepaald gebied niet te verlaten als je juist daar opnamen wil maken. Voor dit soort missies moeten wel aantal mensen in de buurt zijn om de dieren aan te sturen. De dieren moeten regelmatig terugkeren naar het onderzoeksstation om te eten en voor controles.”

Maar zo’n camera op z’n vin, dat pikt een dolfijn wel?

“Dieren, en dus ook dolfijnen, moeten overal aan wennen. Bij het Dolfinarium moeten we de dolfijnen regelmatig extra water toedienen met een slang. Die gaat de eerste keer ook niet direct soepel hun keel in, maar na een tijdje gaat dat moeiteloos. Dolfijnen zijn hele leergierige dieren. Je kunt ze echt voor allerlei doeleinden gebruiken.”

    • Pim van den Dool