Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Beeldende kunst

Somberland

Foto REUTERS/Toby Melville
Foto REUTERS/Toby Melville

Dit is allesbehalve the happiest place on earth. Dit is somberland, de tegenhanger van Disneyland. En het is ook kunst. Gisteren onthulde (straat)kunstenaar Banksy ‘Dismaland’, een grote groepsexpositie waar hijzelf en bekende kunstenaars als Damien Hirst werk tonen. Vanaf morgen is het open voor publiek.

Dismaland is een neppretpark in een verlaten zwemparadijs in het kustplaatsje Weston-super-Mare in Engeland. Er is een kasteel gebouwd dat verdomd veel weg heeft van dat van Doornroosje in Disneyland. Maar hier zijn de vlaggen gescheurd en brokkelen stenen af. De koets van Assepoester is gecrasht. En er is dit beeld van een vrouw die wordt aangevallen door meeuwen.

Banksy werd bekend door zijn innovatieve graffiti en door zijn documentaire Exit through the giftshop (2010). Dismaland is waarschijnlijk zijn grootste project ooit. In graffiti uit 2012 verwees Banksy al naar dit pretpark: ‘Welcome to Dismaland. Life isn’t always a fairy tale.’