Sombere prognose Azië drukt zwaar op aandeel Vopak

Ondanks positieve cijfers kelderde het aandeel Vopak vanochtend. De belegger kijkt alleen naar Azië.

Beleggers kijken met argusogen naar de ontwikkelingen in de opkomende economieën, met name in China. Het bericht dat de bezettingsgraad van de opslagtanks van Vopak in Azië het afgelopen halfjaar is afgenomen, deed de koers van het aandeel Vopak vanochtend 14 procent kelderen. In de eerste zes maanden van dit jaar was de Aziatische bezettingsgraad slechts 88 procent, tegen 95 procent een jaar eerder. Dat blijkt uit de cijfers die vanochtend bekend zijn gemaakt.

Hoewel de brutowinst van Vopak het afgelopen halfjaar 11 procent hoger uitviel dan een jaar eerder, en van 366 miljoen euro steeg naar 408 miljoen, overheerste het slechte nieuws uit Azië. De vraag naar opslag neemt daar af, terwijl de concurrentie toeneemt.

Bestuurvoorzitter Eelco Hoekstra verwacht dat de markt nog verder onder druk zal komen te staan als de Chinese petrochemie, die nu nog op volle toeren draait, minder gaat produceren. „Door de afnemende groei zal de vraag naar de producten van de Chinese petrochemie verminderen”, voorspelt de topman.

Toch verwacht het Rotterdamse bedrijf – dat vorig jaar nog een omzet had van 1,3 miljard en wereldwijd aan ruim 6.000 mensen werk biedt – dit jaar een brutowinst die de 763 miljoen euro van 2014 minstens zal evenaren.

Buiten Azië profiteert Vopak namelijk van een toenemende vraag naar opslag door het overaanbod van goedkope olie op de wereldmarkt. Wereldwijd nam de bezettingsgraad dan ook iets toe, van 88 naar 91 procent. Handelaren slaan massaal olie op in afwachting van hogere prijzen.

Daarnaast ziet Vopak ook een groeiende markt voor vloeibaar gas (LNG). Er komt steeds meer LNG op de markt doordat Japan weer terugkeert naar kernenergie en de Verenigde Staten nauwelijks meer importeren. Bij de Gate-terminal in Rotterdam, waarin Vopak participeert, leggen vaker tankers aan met gas uit onder meer Qatar, dat in Europa de concurrentie aangaat met het Russische gas.

    • Renée Postma