Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Aanslag voorkomen op Thalys (A’dam-Parijs) - twee gewonden

De trein op het station van Arras.
De trein op het station van Arras. Foto: AP

Twee Amerikaanse mariniers hebben vrijdag een bloedbad weten te voorkomen door een man te overmeesteren die van plan was een aanslag te plegen in een Thalys die op weg was van Amsterdam naar Parijs. Bij die actie raakten de twee gewond. De dader is opgepakt.

De trein reed op het moment van de schietpartij, om 17.50 uur, zo’n 30 kilometer ten noorden van de Noord-Franse stad Arras, laat Thalys weten. De trein is vervolgens naar Arras geleid. Daar is de vermoedelijke dader opgepakt.

De dader is naar verluidt een 26-jarige man van Marokkaanse afkomst. Hij zou volgens een politiebron van persbureau AFP al langer gevolgd worden door de veiligheidsdiensten. Hij zou als moslimextremist te boek staan. Volgens L’Express woont hij in Spanje. Volgens Thalys is hij in Brussel-Zuid op de trein gestapt.

Hoofd koel

De twee Amerikaans mariniers die in de trein aanwezig waren zouden het doorladen van een geweer hebben gehoord op een toilet en hebben kunnen ingrijpen voordat de man kon schieten, meldden Franse media. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, die naar Arras was afgereisd, bedankte de mannen en zei dat als zij hun hoofd niet koel hadden weten te houden, er een “verschrikkelijk drama” had kunnen gebeuren.

Cazeneuve omschreef de aanslag als “barbaars geweld”. De Franse president François Hollande betuigde zijn medeleven met de getroffenen en zei dat “er alles aan zal worden gedaan om dit drama op te helderen”.

Twitter avatar fhollande François Hollande Je fais part de ma solidarité aux blessés de l’attaque du train Amsterdam-Paris. Tout est mis en œuvre pour faire la lumière sur ce drame.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde het vlugge handelen van de militairen “heroïsch” en zei dat dankzij hen “een veel ergere tragedie” is voorkomen. In een tweet sprak de Belgische premier Charles Michel over een terroristische daad:

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Ik veroordeel de terreuraanslag in @thalys_nl en betuig mijn medeleven aan de slachtoffers. #Thalys

De man had messen en meerdere automatische vuurwapens bij zich. Op een foto is te zien dat er meerdere kogelmagazijnen in beslag zijn genomen.

Foto: Reuters / Pascal Rossignol

Foto: Reuters / Pascal Rossignol

Nederlanders

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er, voor zover nu bekend, geen Nederlanders gewond zijn geraakt. Thalys heeft geen gegevens hoeveel Nederlanders er precies aan boord waren. Thalys laat weten weten dat de passagiers “veilig zijn” en de situatie “onder controle” is.

Twitter avatar FreedomFilmLLC FreedomFilmLLC.com Gun shot victim aboard a @thalys_en train from Amsterdam to Paris???

My friend is on board
Whats going on?? http://t.co/iJwRHT7Vu8

Twitter avatar thalys_en Thalys @freedomfilmllc The situation is under control, the travelers are safe. The train stopped and the emergency services are on site.

De passagiers werden tijdelijk overgebracht naar sporthal Giraudon in Arras, waar zij zich konden registreren.

Twitter avatar AdaSilvaArras Antoine da Silva Les passagers du Thalys dans la salle Giraudon. Tout le monde est calme. De l’eau est distribuée http://t.co/Sx05jnC4D1

De spoormaatschappij kreeg later op de avond toestemming van het Franse ministerie om de passagiers nog verder te vervoeren. Vannacht werden zij met twee treinen naar Parijs gebracht. Vandaag moet het Thalys-verkeer weer normaal verlopen.

Extra controle

Passagiers die vandaag met de Thalys reizen worden op sommige stations extra gecontroleerd. NRC-journalist Arjan Paans is op Paris-Gare du Nord:

“Ik zag vandaag vijf agenten meegaan met de Thalys naar Amsterdam. Ook op de perrons hier zie ik veel politie lopen. Iedereen wordt gecontroleerd op zijn of haar identiteit en vervoersbewijs, wat normaal gesproken niet altijd gebeurt.”

Twitter avatar Arjan_Paans Arjan Paans Franse politie reist mee in Thalys naar Amsterdam van Gare du Nord. Passagiers reageren over het algemeen gelaten. http://t.co/gmYnWrzzYE

Een opvallend verschil tussen de Franse TGV’s en de Nederlands-Belgische Thalys is de toegangscontrole. Bij de TGV’s moet elke reiziger door een toegangssluis, bij de Thalys worden ze aan de treindeuren opgewacht. Volgens Eva Mertens van Thalys is dit typisch voor de TGV in Frankrijk: “In Brussel hebben we doe controles niet.”

Of de toegangscontroles in de toekomst zullen worden verscherpt, is onderwerp van evaluatie. “Ik sluit het zeker niet uit, maar het is nog te vroeg daar nu iets over te zeggen.”

Mertens wil niets zeggen over de meereizende politie op de trein. “We hebben het volste vertrouwen in de Franse veiligheidsdiensten.”

Reizigers niet bezorgd

Arjan Paans sprak met enkele Nederlanders die op weg waren naar Amsterdam. Ghislaine Pinatel zei geschrokken te zijn van het nieuws, maar ze heeft geen moment overwogen haar vakantie af te breken:

“De controle goed genoeg. Je kunt niet alles controleren. We willen ook een beetje vrijheid overhouden.”

Studente voedseltechnologie Myriem Bouziane (24) uit Parijs:

“Ik heb het hele jaar met de Thalys gereisd omdat ik in Nederland studeerde. Een geruststellende gedachte vind ik dat zo’n aanslag nooit twee keer op dezelfde plek gebeurt.”

Lisette Kremer (28) uit Amsterdam vindt het ‘heftig’:

“Een trein is nu eenmaal niet zo goed beveiligd als een vliegtuig.” Of dat zinvol en haalbaar is, vraagt ze zich af. ,,Zoiets kan natuurlijk net zo goed tussen Amsterdam en Utrecht gebeuren.”

Onderzoek

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Veiligheid en justitie stelt dat het onderzoek op dit moment in handen is van de Franse autoriteiten. De woordvoerder stelt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding contact heeft met de veiligheidsdienst in Frankrijk en dat waar nodig informatie wordt uitgewisseld.

“We hebben de vinger aan de pols en informatie wordt uitgewisseld als daar aanleiding toe is.”

Andere hogesnelheidstrein

In een TGV die tussen Parijs en Marseille reed is brand uitgebroken, meldden Franse media. Waarschijnlijk is er geen verband met de schietpartij bij Arras in de Thalys-hogesnelheidstrein. De brand zou uitgebroken zijn in de motor. Voor zover bekend zijn er geen gewonden. Aan boord waren 800 passagiers.

Twitter avatar le_Parisien Le Parisien Un TGV Marseille-Paris en feu près de Valence, des retards à prévoir http://t.co/iRrEcJaLmv
Twitter avatar Emmanuel_LEVY Emmanuel Lévy #sncf semble avoir un gros problème. #TGV en feu juste avant Lyon. Les câbles ont cramé. http://t.co/5Eyey4FZc1