Rijd mee met de gevaarlijke eerste strandrit van de Vuelta

Steen, rubberen matten, een zandpad met houten brug: op papier zag het er zo inventief uit. Toch zal de organisatie eerste rit van de Vuelta graag snel willen vergeten; na zware kritiek van de renners telt de rit niet mee voor het klassement.

Over deze zandweg loopt een deel van de eerste tijdrit in de Vuelta. Foto: AFP Photo / Jose Jordan

Steen, rubberen matten, een zandpad met houten brug. Op papier zag het er allemaal zo mooi uit. Toch moet de Vuelta-organisatie door het stof; de eerste rit van de ronde is te gevaarlijk en telt daarom niet mee.

De renners die morgen in de Vuelta van start gaan, waren op zijn zachtst gezegd ‘not amused’ over het verloop van de koers. De 7,4 kilometer lange tijdrit gaat morgen aan de Costa Del Sol van start en verandert telkens van ondergrond - tot groot ongenoegen van de renners.

Vanwege de storm van kritiek heeft de organisatie daarom besloten om de eerste rit niet te laten meetellen voor het algemeen klassement.

‘Met zestig kilometer per uur over putten en steentjes

De inmiddels beruchte koers gaat van een verharde weg via rubberen matten over het strand, naar een onverhard voetpad met een houten brug. Vervolgens volgt een voetpad met loszittend zand; een boulevard met gladde tegels leidt uiteindelijk naar de finish.

Op het eerste gezicht lijkt het geen hele gevaarlijke route - eerder een zonnige vakantietocht. Tegenover de NOS legt Lotto-renner Thomas de Gendt uit wat er allemaal mis kan gaan.

“Het is wel fietsbaar, je kunt er wel op rijden. Maar wij gaan er in een ploegentijdrit overheen. Dus met vijftig, zestig kilometer per uur. Terwijl er steentjes op de weg liggen en je over putten heen moet fietsen.”

De ploegen van Sky en Movistar verkenden het parcours gisteren. Movistar-renner Rory Sutherland wond er geen doekjes om:

Twitter avatar rorysutherland1 Rory Sutherland Is the @UCI_cycling serious that this is acceptable? Union??? http://t.co/4Sb2NktRQ7

Tourwinnaar Chris Froome (Sky) liet op iets bescheidener toon weten wat hij van de koers vindt.

Twitter avatar chrisfroome Chris Froome Preview of Saturday’s @lavuelta 7,4km TTT course 😯😳😕 http://t.co/PbnIbDBTWn

Voor de website Global Cycling Network was al de ophef een mooie aanleiding om het parcours ook te verkennen.

    • Sjoerd Klumpenaar