Rechtbank: Ryanair moet vertraagde passagiers tot 6 jaar na dato compenseren

Foto: EPA / JAKUB KAMINSKI

Ryanair moet passagiers die twee jaar na hun vertraagde vlucht compensatie claimen gewoon uitbetalen. Een rechtbank in Manchester heeft vandaag bepaald dat de Ierse prijsvechter zich aan de Europese regels moet houden, waarin een maximum termijn van 6 jaar is opgenomen. Dat meldt de BBC.

De zaak was aangespannen door twee passagiers. Hun advocate claimt dat de uitspraak Ryanair tot 845 miljoen euro zou kunnen kosten. Ryanair ontkent dat in een statement. Volgens de prijsvechter is het risico maximaal 5 miljoen euro, omdat negentig procent van de passagiers die vertraagd zijn zich binnen twee jaar meldt voor een compensatie en bovendien maar 1 procent van de vluchten te laat komt.

Ryanair gaat bovendien nog in beroep tegen de uitspraak. Volgens het Ierse bedrijf is de termijn van zes jaar “onnodig en onredelijk”. Omdat passagiers de algemene voorwaarden moeten accepteren bij hun boeking, vindt Ryanair dat de termijn van 2 jaar die daarin is opgenomen geldt.

Onder de Europese regels hebben passagiers recht op vergoedingen van 250 tot 600 euro, als hun vlucht meer dan drie uur vertraagd is. Sinds de invoering hiervan in 2004 hebben luchtvaartmaatschappijen al meerdere keren rechtszaken gevoerd om de regelgeving af te zwakken - tevergeefs tot nu toe.

    • Eva Smal