Peru stemt voor het neerhalen van drugsvliegtuigjes

Peru voert een oude maatregel weer in: het parlement stemde vannacht unaniem voor een wet waarin staat dat het leger toestellen die verdacht worden van drugssmokkel, mag neerhalen.

Militaire luchtmachtbasis in Peru, Madre de Dios.
Militaire luchtmachtbasis in Peru, Madre de Dios. Foto AP/Rodrigo Abd

Peru wil verdachte vliegtuigjes die worden gebruikt voor drugssmokkel uit de lucht schieten. Het parlement van Peru stemde vannacht unaniem voor een wet waarin staat dat het leger toestellen die hiervan verdacht worden, mag neerhalen.

Peru is de grootste cocaïneproducent ter wereld, het land claimt dat dagelijks meer dan een ton cocaïne naar Bolivia gesmokkeld wordt. Dat land en andere naburige landen zoals Venezuela, Colombia en Brazilië schieten ook van drugssmokkel verdachte vliegtuigen uit de lucht.

Peru zelf voerder eerder een soortgelijk beleid, maar stopte ermee in 2001 toen een vliegtuig per ongeluk werd aangezien voor een drugsvliegtuig. Een Amerikaanse vrouw en haar kind kwamen toen om het leven. De toename van drugssmokkel via vluchten neemt echter zo toe dat het land zich genoodzaakt voert de maatregel weer van stal te halen.

Volgens het land gaat het om zo’n zeshonderd vluchten per jaar. In de afgelopen vier maanden zou tijdens 222 vluchten al 77 ton cocaïne zijn vervoerd. De VS schat dat in de eerste tien maanden van vorig jaar 180 ton coke vervoerd is via de lucht. Het Zuid-Amerikaanse land heeft afgelopen tijd al tientallen illegale landingsbanen opgeblazen, die daarna doorgaans gewoon weer worden opgebouwd. De autoriteiten zeggen daarom dat ze weinig kunnen beginnen zonder de dreiging van geweld.

De Peruaanse president Ollanta Humala moet de wet nog wel ondertekenen voordat deze daadwerkelijk van kracht wordt.

    • Anouk Eigenraam