Ook in New York zijn de start-ups blank

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Niet alleen Silicon Valley heeft een bloeiende startup-cultuur, New York ook. En in deze zogeheten ‘Silicon Alley’ zijn ook de meeste techies blank en man, schrijft Techcrunch.

Volgens cijfers van het Center for an Urban Future bestaat de techsector van New York voor 62 procent uit mannen en is 60 procent blank. Succesvolle ondernemers als Ayah Bdeir (littleBits) en Tanya Menendez en Matthew Burnett (Maker’s Row) lijken daarmee uitzonderingen in de stad.


De cijfers laten zien dat de meeste vrouwen in New York te vinden zijn bij start-ups die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek (59 procent van de medewerkers), online retail (48 procent) en internetzoekfuncties (44 procent). Techcrunch benadrukt schoorvoetend dat de demografie van New York enigszins overeenkomt met die van de startup-cultuur: blank (64 procent), latino (16 procent), Afro-Amerikaans (12 procent) en Aziatisch (4,6 procent). Maar het nastreven van een iets eerlijkere verdeling van de geslachten (en kapitaal) is niet verkeerd.

Veel geld te verdienen in de cloud

Salesforce draait een heel goed jaar, meldt re/code. Het stelde vannacht de winstverwachting voor het fiscale jaar omhoog bij. Dat was alweer de derde keer dit jaar. De beurs reageerde positief: de aandelen stegen met 4 procent.

De cloud-reus verwacht aan het einde van het vierde kwartaal, januari 2016, inkomsten in de orde van 6,6 miljard tot 6,63 miljard dollar te presenteren. Dat was voorheen geraamd op zo’n 6,5 miljard. Salesforce profiteert fors van bedrijven die kiezen voor goedkopere en makkelijker toegankelijke cloud diensten. En dat valt ook concurrenten op. In mei toonde Microsoft interesse in het bedrijf, maar die onderhandelingen liepen op niets uit.

Immigranten kunnen economie VS juist stimuleren

Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ziet (illegale) immigranten liever gaan dan komen. Hij wil onder andere een muur langs de grens met Mexico bouwen. Zijn collega’s, die allemaal willen meegenieten van de aandacht die The Donald krijgt, lijken hem schoorvoetend te na te praten. Maar die plannen van Trump zijn astronomisch duur: minstens 166 miljard dollar.

Om maar niet te zwijgen van de economische kosten van het afvoeren van miljoenen illegale immigranten die werken in de VS. Volgens Quartz zou het land zich flink in de voet schieten als het de plannen van Trump volgt. Bedrijven van niet-blanke minderheden lijken een steeds belangrijkere motor voor de Amerikaanse economie te worden. Cijfers van de Minority Business Development Agency laten zien dat deze ondernemingen tussen 2007 en 2012 extreem hard groeiden. Ondanks het feit dat krediet moeilijker voor hen te verkrijgen is.

    • Hans Klis