Filmen over schrijven over jezelf

Als vroege internetpionier begon de 19-jarige Justin Hall in 1993 op websites over zijn leven te schrijven. Wat hij daarna ook deed, bijvoorbeeld de VS rondreizen om mensen onbezoldigd te leren het web te gebruiken, over zichzelf vertellen bleef zijn core business. Hij was volstrekt schaamteloos: toen hij bijvoorbeeld een geslachtsziekte opliep, plaatste hij een foto van zijn geschonden genitaliën op het net.

Nu heeft hij na meer dan 20 jaar een film van ruim 40 minuten gemaakt, Oversharing. Daarin vertelt hij hoe zijn omgeving, inclusief hijzelf, het heeft ervaren dat hij altijd over zichzelf vertelde. Hij interviewt zijn moeder, die beschrijft hoe familieleden op hun hoede waren voor Justin, want alles wat ze zeiden zou online kunnen verschijnen.

Justin komt op een dag een filmer tegen die een documentaire over hem wil maken. Hij noteert: „Ik was blij dat iemand anders mijn leven wilde vastleggen want het was zoveel werk om dat zelf te doen.”

Blijkens de titel snapt Hall dat het allemaal wat veel van het goede is. De film zelf laat zien dat hij nog altijd niet weet wat hij dan anders moet. Het is een mooi stuk internetgeschiedenis, maar een treurig portret.