Net gemist, 22/8

LEZEN
Wat What It Is Like to Have Never Felt an Emotion
Tijd 20 minuten

Het heet alexithymie: een aandoening die ervoor zorgt dat je geen emoties kan voelen. Geen enkele. Daardoor herken je emotie ook moeilijk bij anderen – noem het emotionele kleurenblindheid. Maar hoe voelt het dan om daaraan te lijden?
De Britse journalist David Robson deed een poging om dit te begrijpen.

LEZEN
Wat What is Killing America’s Bees?
Tijd 37 minuten

Is het een Russisch complot? Komt het door straling van mobiele telefoons? Of is toch echt het Einde der Tijden nabij, worden de bijen eerder bij de Here geroepen dan de rest van ons? De honingbij is in rap tempo aan het verdwijnen. In de VS gaan hele kolonies schijnbaar in rook op. Hoe kan dat? En wat betekent het voor ons? Een beklemmende longread door Rolling Stone.

KIJKEN
Wat Sail timelapse
Tijd 4 minuten

De tall ships die deze week in Amsterdam arriveerden trekken iedere dag honderdduizenden bezoekers. Maar er is ook een snelle en makkelijkere manier om iets van de botenparade mee te krijgen: bekijk deze timelapse-video vanuit de IJ-haven.

LEZEN
Wat ISIS Enshrines aTheology of Rape
Tijd 18 minuten

In de meeste landen en culturen wordt verkrachting gezien als een misdaad, een zonde of op zijn minst een taboe. Niet in het ‘kalifaat’ dat terreurbeweging IS heeft veroverd. Veel strijders zien verkrachting als een „deugdzame handeling” die hen nader tot God brengt. In een intrigerende longread zet The New York Times uiteen hoe IS verkrachting tot onderdeel van zijn ideologie heeft gemaakt. De krant sprak met 21 vrijgelaten en gevluchte seksslavinnen die door de terreurgroep in Irak waren gegijzeld.

    • Thomas Rueb