Nederlandse springruiters halen teamgoud op EK

Jur Vrieling op Zirocco Blue Foto: EPA / Friso Gentsch

De Nederlandse springequipe van Rob Ehrens heeft vanavond in Aken de Europese titel in de landenwedstrijd behaald.

Drie vrijwel foutloze ritten van Jeroen Dubbeldam (Zenith), Maikel van der Vleuten (Verdi) en Jur Vrieling (Zirocco Blue) waren voldoende. Het resultaat van Gerco Schröder (Cognac Champblanc) hoefde niet eens meer mee te tellen.

Voor Oranje was het de vierde Europese titel, na 1977, 1991 en 2007. Vorig jaar won het team nog de wereldtitel.

Vanzelf ging het niet voor de Nederlanders, toen de avond viel in Aken. Na twee ‘nulrondjes’ van Dubbeldam en Van der Vleuten leek Vrieling met de derde foutloze rit de titel al binnen te halen. De Groninger bleek echter de toegestane tijd te hebben overschreden met slechts een tiende van een seconde.

Daardoor kwamen de Duitsers weer in beeld voor het goud. In zijn slotrit had Daniel Deusser de kans de druk op de laatste Nederlander (Schröder) maximaal op te voeren, maar hij benutte die niet. Deusser gooide een balk er af en daardoor was de titel voor Oranje een feit. (ANP)