Migranten stromen Macedonië binnen na opstootjes

Luchtfoto van de geïmproviseerde tentenkampen van de vluchtelingen langs de Grieks-Macedonische grens. Foto EPA / Nikos Arvanitidis

Bij de grens die Griekenland scheidt van Macedonië zijn honderden migranten het laatstgenoemde land vandaag binnengedrongen. Dit ondanks verwoede pogingen van ordetroepen om de vluchtelingen tegen te houden.

Dat meldt persbureau Reuters. De Macedonische autoriteiten zetten eerder vandaag flitsgranaten en traangas in om migranten uiteen te drijven. Die probeerden met 3.000 personen tegelijk via een stuk niemandsland Macedonië binnen te komen. Bij de politieactie raakten zeker acht mensen gewond.

Inmiddels laten de Macedonische autoriteiten toe “in hoeveelheden waarin zij kunnen worden vervoerd en verzorgd”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het land hoopt zo de vluchtelingenstromen onder controle te kunnen houden.

Noodtoestand

Het land zegt de vluchtelingenstroom niet meer aan te kunnen en kondigde deze week de noodtoestand af. Alleen al vorige maand probeerden zo’n 39.000 migranten door Macedonië naar Europa te vluchten. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de maand ervoor. Het leeuwendeel van de asielzoekers bestaat uit Syriërs.

De ‘Balkanroute’ wordt steeds meer gebruikt door vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De meeste van hen roeien met rubberbootjes van Turkije naar een van de Griekse eilanden, om vervolgens hun reis richting het noorden voort te zetten. Sinds het begin van dit jaar zijn al 160.000 migranten (voornamelijk uit Syrië en Afghanistan) via de Griekse kust Europa binnengekomen.

Onze correspondent Gert van Langendonck legde dezelfde route af met een groep migranten. Lees hier zijn verslag.
    • Casper van der Veen