Britten: hou ferryhavens in de gaten

Het Verenigd Koninkrijk heeft Nederland en België gevraagd te voorkomen dat vluchtelingen onder meer via Hoek van Holland het land proberen te bereiken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat de landen over de situatie overleggen, bericht het AD.

De Britten vrezen dat migranten op zoek gaan naar alternatieve routes nu het land samen met Frankrijk de beveiliging in de Franse havenstad Calais aan het opschroeven is om de komst van vluchtelingen tegen te gaan. Groot-Brittannië en Frankrijk maakten gisteren bekend een gezamenlijk controlecentrum in Calais te openen. Daarnaast besloten beide landen eerder al tot een investering van miljoenen euro’s om meer hekken, schijnwerpers en camera’s te plaatsen. Staatssecretaris James Brokenshire van Immigratie komt binnenkort naar Nederland om de kwestie nader te bespreken.

De instroom van illegale migranten die via ferryhaven Hoek van Holland naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen, is sinds de intensivering van de controles door de marechaussee begin deze zomer vrijwel gestopt. Grote transportbedrijven hebben eerder laten weten geen problemen te ondervinden in Nederlandse havens. Slechts een tiental migranten is bij controles aangetroffen.