Medicijnfabrikant draait prijsverhoging terug

Middel tegen ernstige depressie na druk verzekeraars niet duurder.

Op de valreep is voorkomen dat mensen met een moeilijk te behandelen depressie maandelijks meer dan 1.000 euro moeten bijbetalen voor hun geneesmiddel. De Britse fabrikant heeft de eerdere prijsverhoging, met meer dan 1.000 procent, teruggedraaid onder druk van apothekers, artsen, verzekeraars en patiënten.

Dit heeft de fabrikant, het Britse farmacieconcern AMCo, deze week laten weten aan betrokken partijen. De prijsverhoging is ongedaan gemaakt als „erkenning van de noodzaak dat de behandeling van patiënten gegarandeerd moet blijven”, schrijft het bedrijf in een toelichting.

In Nederland krijgen ongeveer 1.700 mensen pillen met de werkzame stof tranylcypromine, die worden verkocht onder de merknaam Parnate. „Het is een oud middel dat vaak werkzaam is voor mensen met een depressie bij wie andere therapieën geen effect hebben”, zegt hoogleraar Rob Schoevers, psychiater in het Universitair Medisch Centrum Groningen. „Parnate is een soort laatste redmiddel, de pil die je probeert voordat een patiënt elektroshocktherapie krijgt.”

Fabrikant AMCo besloot dit voorjaar de Nederlandse prijs van Parnate „in lijn te brengen met de Britse”. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen „fors geïnvesteerd” in Parnate om het „product beschikbaar te houden voor patiënten”.

Voor de patiënt ging in juni de prijs per maand van 110 naar 1.500 euro gemiddeld.

Omdat de zorgverzekeraars de extra kosten niet vergoeden, zouden de patiënten het verschil moeten bijpassen – of moeten stoppen met de pillen, met alle risico’s van dien. Apothekers, artsen, patiënten en verzekeraars maakten dan ook bezwaar bij AMCo, dat volgens betrokkenen opvallend welwillend en snel reageerde.

De verwikkelingen rond Parnate passen in het toenemende armpje drukken tussen fabrikanten van geneesmiddelen aan de ene kant en de zorgverzekeraars aan de andere kant.

Farmaceutische bedrijven verdienen steeds meer geld met zogenoemde ‘weesgeneesmiddelen’, medicijnen voor zeldzame aandoeningen, en verhogen geregeld fors de prijzen voor werkzame stoffen. Zorgverzekeraars, die de wettelijke taak hebben de kosten van de zorg te drukken, zijn steeds minder bereid die extra kosten te vergoeden,

Het Zorginstituut, dat grote invloed heeft op de samenstelling van het zorgpakket heeft dit jaar besloten Parnate niet meer te vergoeden. AMCo is „verrast en teleurgesteld” dat het besluit is genomen zonder formeel overleg met de fabrikant.

    • Karel Berkhout