Media Zuid-Soedan 24 uur op zwart na moord op journalist

Foto: AP / Jason Patinkin

Mediaorganisaties in Zuid-Soedan zijn vanmiddag voor 24 uur op zwart gegaan, uit protest tegen de moord op een dagbladjournalist woensdag. Dat meldt persbureau AP. Dit jaar zijn er al zeven journalisten in het door een burgeroorlog geteisterde land vermoord.

Krantenjournalist Peter Julius Moi werd gisteren in hoofdstad Juba twee maal in de rug geschoten door nog onbekende schutters. Een paar dagen eerder had president Salva Kiir een dreiging geuit aan het adres van journalisten. Op weg naar vredesbesprekingen in Ethiopië zei hij volgens Reuters:

“De vrijheid van de pers betekent niet dat je tegen je land moet werken. En als iemand van hen niet weet dat dit land mensen heeft vermoord, dan zullen we het hen aantonen.”

VN-organisatie Unesco heeft de moord inmiddels veroordeeld.

Onderzoek

De organisatoren van de protestactie willen dat er een uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar de moord op Moi. Zo wil de journalistenvakbond dat zij een eigen vertegenwoordiger krijgen in het team dat onderzoek doet naar de moord. Voorzitter Edward Terso Loku wees er daarbij op dat de officiële onderzoeken naar de eerdere moorden op journalisten nooit openbaar zijn gemaakt.

De Associatie voor Mediaontwikkeling in Zuid-Soedan (AMDISS) hoopt dat het publiek door de black-out beter beseft dat de regering de journalisten en hun rechten niet voldoende beschermt. Eerder deze maand zijn twee kranten door de regering gesloten.

Het jonge land Zuid-Soedan, dat zich op 9 juli 2011 afscheidde van Soedan, is sinds 2013 verwikkeld in een hevige burgeroorlog dat aan al meer dan tienduizend burgers het leven heeft gekost. Strijders die loyaal zijn aan president Salva Kiir vechten daarbij tegen rebellen die zich hebben aangesloten bij de vorige vice-president, Riek Machar.

    • Eva Smal