Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Macedonische politie zet flitsgranaten in tegen migranten

De Macedonische ordepolitie stuurt gewonde migranten weg.
De Macedonische ordepolitie stuurt gewonde migranten weg. Foto: AFP Photo / Sakis Mitrolidis

Macedonische ordetroepen hebben flitsgranaten en traangas ingezet om een groep van duizenden migranten uiteen te drijven op de grens met Griekenland. Dat meldt persbureau AP.

De groep van 3.000 migranten heeft de nacht doorgebracht op een stuk niemandsland tussen de Griekse en Macedonische landsgrenzen en deed vandaag enkele pogingen om Macedonië binnen te komen.

De Macedonische politie bestookte de menigte daarop met flitsgranaten, die door een harde knal en een flits gebruikt worden om tegenstanders te desoriënteren. Als gevolg van de beschietingen raakten volgens de Griekse politie zeker acht mensen gewond.

De actie volgt nadat gisteren de noodtoestand werd afgekondigd bij de Macedonische grenzen. De regio’s bij de steden Gevgelija en Kumanovo kunnen de toestroom van migranten en vluchtelingen vanuit Griekenland niet meer aan.

De route door de Balkan wordt veel gebruikt door migranten die onderweg zijn naar West-Europese landen. Correspondent Gert van Langendonck legde dezelfde route af met een groep migranten.