Ook Nederlandse gebruikers vreemdgangerssite Ashley Madison

De publicatie van miljoenen gebruikersprofielen van de Amerikaanse vreemdgangers-site Ashley Madison lijkt slechts het begin te zijn van een affaire met een lange nasleep. Het eerste ‘slachtoffer’ van de gelekte gebruikersprofielen die en public toegeeft via de site zijn vrouw te hebben bedrogen, is al gevallen: voormalig reality-tv-ster Josh Duggar. De 27-jarige Duggar, die gold als pleitbezorger van het gezin als hoeksteen van de samenleving, maakte vannacht bekend een gebruikersaccount te hebben gehad bij Ashley Madison. Duggar nam meteen ontslag bij de christelijke organisatie waar hij werkte.

Gisteren werd al bekend dat de data (inlognamen, e-mailadressen, huisadressen en creditcardgegevens) te herleiden zijn tot tientallen militairen en gemeenteambtenaren in Canada. Ook het Canadese parlementslid Eve Adams stond geregistreerd (met haar werk-e-mail) als gebruiker van de site, al heeft ze ontkend lid te zijn.

15.000 gelekte e-mailadressen zouden naar medewerkers van verschillende Amerikaanse ministeries, het Witte Huis en de Senaat leiden. Volgens persbureau AP hebben honderden overheidsfunctionarissen, van wie sommigen op ‘gevoelige posities’ zitten dicht bij de president, de internetverbinding op het werk gebruikt om hun lidmaatschap van Ashley Madison te betalen.

De website, die vreemdgaan faciliteert en aanmoedigt (‘Life is short, have an affair’), heeft ook in Nederland gebruikers. Uit een analyse van de gelekte data door RTL Nieuws blijkt dat 594 Nederlanders lid zijn, die voornamelijk uit de grote steden afkomstig zijn. De publicatie van de gegevens is geclaimd door een groep of iemand die zich Impact Team noemt. In een manifest wordt als motief genoemd dat het bedrijf achter de site, Avid Life Media, gebruikers bedriegt door hun profiel niet echt te verwijderen op hun verzoek, maar hier wel geld voor te vragen. Onduidelijk is nog of de gegevens via een hack zijn verkregen of bijvoorbeeld door een oud-medewerker gestolen.