Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Legeroefeningen VS en Zuid-Korea tijdelijk opgeschort na dreiging Noord-Korea

Zuid-Koreaanse militairen nemen deel aan een training tijdens de gezamenlijke legeroefeningen met de VS.
Zuid-Koreaanse militairen nemen deel aan een training tijdens de gezamenlijke legeroefeningen met de VS. Foto EPA / Yang Ji-woong

De jaarlijkse gezamenlijke oefeningen van de legers van Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn tijdelijk opgeschort, maar inmiddels weer hervat. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kondigde vanmorgen een “quasi staat van oorlog” af en beval zijn troepen zich klaar te maken voor de strijd met de aartsvijand ten zuiden van de grens.

Dat meldt persbureau Reuters op gezag van David Shear, de Amerikaanse assistent-minister van defensie voor Oost-Azië. Hij verklaarde:

“De oefeningen waren tijdelijk opgeschort zodat de VS kon coördineren met Zuid-Korea over het uitwisselen van artillerievuur. De oefeningen zijn inmiddels weer hervat volgens plan.”

Het Amerikaanse leger blijft de situatie wel nauwlettend in de gaten houden. De militaire oefeningen “Ulchi Freedom Guardian” begonnen maandag en duren tot en met vrijdag 28 augustus.

Spanningen opgelopen

De spanningen langs de grens die het communistische Noord-Korea van het kapitalistische zuiden scheidt zijn de afgelopen dagen flink opgelopen. Eerder deze maand stapten twee Zuid-Koreaanse dienstplichtigen op een landmijn, die er volgens Seoel recentelijk door Noord-Koreaanse commando’s was neergelegd. Hierop besloot Zuid-Korea enorme speakers die langs de grens staan anti-Noord-Koreaanse boodschappen richting de noorderbuur te laten uitzenden.

Dat nam Pyongyang niet en gisteren werd met artillerie op een van de speakers geschoten. Het vuur werd door Zuid-Korea beantwoord. Voor zover bekend vielen er geen gewonden en werd ook geen schade aangericht. Wel zijn sommige mensen uit grensdorpen geëvacueerd of geadviseerd om binnen te blijven. Ook is Noord-Korea met eigen propaganda-uitzendingen begonnen via zijn eigen luidsprekers.

Ultimatum

Pyongyang heeft Seoul een ultimatum gesteld. Uiterlijk 17.00 uur volgens de kersverse ‘Pyongyang-tijdzone’ (6.00 uur Nederlandse tijd) moet Zuid-Korea de luidsprekers uitschakelen, anders volgen er maatregelen. Een eerder ultimatum werd door Zuid-Korea afgewezen en het land zegt niet van plan te zijn de uitzendingen te staken. VN-chef Ban Ki-moon riep beide zijden vandaag op geen stappen te ondernemen die tot verdere spanningen leiden.

Officieel verkeren beide landen nog altijd in oorlog. De Koreaanse Oorlog (1950 - 1953) eindigde namelijk niet in een vredesverdrag, maar in een wapenstilstand die nu al ruim zes decennia aanhoudt. Hoewel er in die 62 jaar geregeld schermutselingen en aanvallen over en weer hebben plaatsgevonden, is een echte strijd tussen Noord- en Zuid-Korea tot nu toe altijd uitgebleven. Dat weerhoudt Pyongyang er echter niet van om geregeld te dreigen met een “ophanden zijnde oorlog”.