“Sorry, what?” Jonathan Franzen trending topic op Twitter vanwege ‘weeskind-idee’

Jonathan Franzen heeft gedurende 6 weken overwogen een Iraaks weeskind te adopteren om ‘de jeugd beter te begrijpen’. Dat zegt de Amerikaanse schrijver in een interview in de Britse krant The Guardian. In het interview zegt Franzen het plan te hebben overwogen toen hij, eind veertig, “woede voelde ten opzichte van de jongere generatie”: “Ik

Jonathan Franzen
Jonathan Franzen EPA/ATTILA KOVACS HUNGARY OUT

Jonathan Franzen heeft gedurende 6 weken overwogen een Iraaks weeskind te adopteren om ‘de jeugd beter te begrijpen’. Dat zegt de Amerikaanse schrijver in een interview in de Britse krant The Guardian.

In het interview zegt Franzen het plan te hebben overwogen toen hij, eind veertig, “woede voelde ten opzichte van de jongere generatie”:

“Ik had het gevoel dat ik totaal van hen vervreemd raakte.”

Terugkijkend noemt Franzen het plan ‘krankzinnig’:

“Oh, het was natuurlijk krankzinnig, het idee dat Kathy [zijn partner] en ik een Iraakse weeskind zouden adopteren. Ik heb misschien zes weken met het idee rond gelopen.”

“Is hij in gevangenschap grootgebracht?”

Ondertussen wordt op Twitter heftig gereageerd op de uitspraak van Franzen. De auteur, wiens nieuwe roman Purity begin september verschijnt, is zelfs trending topic op het medium.

“Is hij in gevangenschap grootgebracht?”, vraagt een zeker Emily Henry zich af naar aanleiding van het The Guardian-interview:

Twitter avatar EmilyHenryWrite Emily Henry WAS JONATHAN FRANZEN RAISED IN CAPTIVITY? IS HE A GOVERNMENT EXPERIMENT? WHAT’S GOING ON?

“Sorry what?’, twittert Witte Huis-correspondent Byron Tau aan zijn meer dan 18.000 volgers. Een zekere Mike Monteiro wenst ‘alle blanke mensen’ succes met de schrijver:

Twitter avatar monteiro Mike Monteiro Dear white people, good luck with your Jonathan Franzen problem.

Journalist Nicky Woolf springt in de bres voor Franzen. Hij vraagt zich af hoe serieus de Amerikaanse schrijver was:

Twitter avatar NickyWoolf Nicky Woolf yes yes I know he’s a bit of a dick, but do we not think, just maybe, that jonathan franzen may not have been being *entirely* serious

Franzen is vaker voer voor Twitteraars. Nadat hij in 2012 tijdens een lezing het medium omschreef als „onbeschrijflijk irritant” begonnen Twitteraars met de hashtag #JonathanFranzenHates de auteur op het medium belachelijk te maken.

Seksisme

Franzen is in het verleden al seksisme verweten. In een interview met boekenredacteur Toef Jaeger sprak de Amerikaans schrijfster Katie Roiphe haar verbazing over enkele opmerkingen in Franzens succesroman The Corrections:

“In The Corrections schrijft hij ‘Denise, op haar 32ste, was nog steeds mooi’. Sorry, maar veel seksistischer dan dat ga je het niet krijgen.”