Janneke Vreugdenhil Meringue met aardbeien en chocolade

Illustratie Jet Peters

Wie van hazelnootschuimtaart houdt, en van pavlova, zal smullen van deze notenmeringue. Tessa Kiros combineert hem met een knapperig laagje pure chocola, lobbige slagroom en aardbeien. Frambozen lijken mij ook geen slechte keuze. En ik zou iets meer nemen dan 150 gram. Je hebt immers een flinke friszure tegenhanger nodig voor al dat zoet.

Verwarm de oven voor op 120 °C. Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 24 cm met bakpapier. Vet de zijkant van de vorm in. Klop de eiwitten in een kom totdat ze er als zeer dikke scheercrème uitzien. Klop eerst beetje bij beetje de suiker erdoor en dan het vanille-extract en de azijn. Spatel voorzichtig de noten en de crackers erdoor. Schep het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en maak een deukje in het midden. Bak ongeveer 1¼-1½ uur totdat de meringue lichtgekleurd is en van de zijkant van de vorm loskomt. Schakel de oven uit, zet de ovendeur op een kier (bijvoorbeeld met een pollepel ertussen geklemd) en laat de meringue afkoelen. Haal hem uit de vorm, leg hem omgekeerd op een schaal en verwijder het bakpapier. Smelt de chocolade au bain-marie, schenk zigzag over de meringue en laat hard worden. Klop de slagroom met het vanille-extract stijf. Schep op de meringue. Garneer met aardbeien, bestuif met poedersuiker en serveer.

    • Janneke Vreugdenhil