Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

IS sloopt eeuwenoud klooster in Syrië

Militanten van Islamitische Staat hebben een eeuwenoud klooster in de Syrische provincie Homs met de grond gelijk gemaakt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van informatie van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Op foto’s is te zien hoe de militanten met bulldozers het klooster aan puin hebben gereden. Gevangengenomen christenen werden naar een bolwerk in het noordwesten van Syrië afgevoerd.

Het klooster ligt bij de strategisch belangrijke plaats Qaryatain, die IS begin augustus veroverde op het Syrische regime. Qaryatain ligt bij een weg die de eeuwenoude stad Palmyra verbindt met het Qalamoungebergte.

Washington uit kritiek op Turkse aanpak IS

Ondanks luchtaanvallen onder leiding van de Verenigde Staten is IS bezig aan een opmars in de Centraal-Syrische provincie Homs. Gisteravond liet de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter zich kritisch uit over de rol van Turkije in het bevechten van IS.

Volgens Carter moet Turkije meer doen om IS te bevechten. Zo moet er betere grenscontrole komen in het Turkse grondgebied rond de Iraaks-Syrische grens. Volgens Carter komen IS-strijders via dit gebied eenvoudig Syrië binnen.

De Verenigde Staten voeren sinds een paar weken luchtaanvallen uit vanaf Turks grondgebied. Turkije zou ook een rol gaan spelen in het bombarderen van IS in Syrië, maar Ankara richtte zich in plaats daarvan vooral op Koerdische doelen.